PRAZNICI Sutra je neradni dan u RS, a u petak u FBiH

Zatvoreno ploča
Ilustracija

U Republici Srpskoj sutra je neradni dan jer se obilježava Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji je republički praznik.

U dane praznika u Republici Srpskoj ne rade republički organi i organizacije, jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti, priopćeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Prema Zakonu o praznicima Republike Srpske, načelnici općina, odnosno gradonačelnici će odrediti koja su poduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni raditi radi zadovoljenja neophodnih potreba građana i u kojem obimu, navodi Srna.

Sutra se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi Wright Patterson u Daytonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Četiri dana poslije, 25. studenog u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti neradni dan zbog obilježavanja Dana državnosti.