FOTO  POZNATO TKO JE UKRAO KIP IZ PARKA Mostarac odranije poznat policiji predan Tužiteljstvu HNŽ

Privođenje kradljivca Kipa Bruce Lee
avaz

Nakon provedene kriminalističke istrage u Policijskoj upravi Mostar večeras je u nadležnost Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije predan Mostarac, D.P. (46) koji je sinoć oko 20 sati uhićen zbog osnovane sumnje da je otuđio kip Bruce Lee-ja iz Velikog parka u Mostaru, piše Avaz.

Kako saznaje Avaz, radi se o Danijelu Prci, koji je odranije poznat policijskim agencijama zbog dilanja droge i razbojništava.

Danijel PRce tjeralica Interpola

Prce je prije četiri godine priveden u akciji Federalne uprave policije (FUP) kada je kod njega pronađeno oko 120 grama heroina, od čega je dio bio pripremljen za prodaju. Bio je i na Interpolovoj potjernici zbog zloupotreba opojnih droga, a potraživalo ga je i hrvatsko pravosuđe. Također, zbog razbojništva u Mostaru 2011.godine je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, a zbog droge je privođen u još nekoliko navrata.

Je li Prce sam u noći s 2. na 3. ožujak nepoznatim alatom prepilao postolje na kojem se nalazio kip filmske zvijezde i jednog od najvećih majstora borilačkih vještina, pokazat će istraga. Iako je, prema neslužbenim informacijama, istražiteljima naveo da je u toj „akciji“ bio sam, kazavši da je kip Bruce Lee-ja utovario u kariolu (građevinska kolica op.a.) koju je, navodno, našao ispred istoimenog ugostiteljskog objekta. Kako saznaje Avaz, tijekom dana je privedena jedna osoba kao mogući pomagač.

Prema nepotvrđenim informacijama, kip je prebačen iz parka u ruševni objekt „Staklene banke“, gdje je ispilan u dijelove, a policija ga je pronašla u jednoj kući u naselju Kosor južno od Mostara.

Budući da je cijela priča o krađi kipa Bruce Lee-ja, koji je izgrađen od bronce, podigla veliku prašinu u javnosti u skoro cijeloj regiji, Prce i, eventualno, njegovi pomagači imali su problem da ga prodaju otkupljivačima sekundarnih sirovina.

Podsjetimo, iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije jutros su naveli da je krađa kipa izazvala zabrinutost i osudu javnosti iz cijele regije.

"Kriminalistička istraga je bila komplicirana iz više razloga, a pogotovo što u parku nema videonadzora. Uprkos svim otežavajućim okolnostima inspektori Odjela kriminalističke policije PU Mostar uspjeli su za kratko vrijeme utvrditi identitet osumnjičenog, lišiti ga slobode i pronaći predmetni kip, koji je oštećen", naveli su iz MUP-a HNŽ.

Kip je umjetničko djelo Ivana Fijolića, a postavljen je u parku Zrinjevac 2005.godine, kao ideja „Urbanog pokreta Mostar“. Nedugo nakon postavljanja kip je bio oskrnavljen i sklonjen iz parka u skladište Javnog poduzeća „Parkovi“ Mostar. U park je ponovo postavljen 2013.godine.