POZIVA SE NA BOJKOT BENZINSKIH TIJEKOM VIKENDA Dok cijena nafte na svjetskom tržištu pada, cijene goriva u BiH rastu

Građani Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama pozivaju na bojkot benzinskih crpki za vikend. Za sada je nepoznat organizator bojkota. Dok cijena nafte na svjetskom tržištu pada, cijene goriva u BiH rastu. Mišljenja građana su podijeljena koliko ova inicijativa može imati uspjeha.

Inspekcije u oba entiteta pojačano kontroliraju benzinske crpke na kojima se po pravilu nikada ne mogu isprazniti zalihe koje su nabavljane po većim cijenama. Izriču se i kazne. Ali gorivo ne pojeftinjuje, donosi BHRT.

"Mi nismo osjetili to sankcioniranje benzinskih crpki, ali možda s njihove strane tu drugu sankciju jesmo dodatnim nametima, odnosno povećanjem cijena na našem tržištu“, kaže Dušan Srdić predsjednik Udruge potrošača "Reakcija“.

2008. godine barel nafte koštao je rekordnih 147 dolara, a tada je na našim crpkama gorivo bilo oko 2,20 KM po litru. Ovih dana barel košta 113 dolara, a litar goriva kod nas dostiže i 3,80 KM. Iako je danas barel nafte jeftiniji 23 posto nego 2008. godine, litar goriva na crpkama je 70 posto skuplji nego 2008. Distributeri ovaj nesrazmjer objašnjavaju znatno većim rafinerijskim cijenama i kursu dolara koji je gotovo dostigao euro.

"Najveći problem su veletrgovci sirovina, prerađivači nafte. To su rafinerije koje zaista neopravdano prave vještačke nestašice i ucjenjuju kupce tako da ovih dana smo svjedoci da rafinerije prave ekstra profite“, govori ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Sa svakodnevnim poskupljenjima teško se nose svi, a možda najteže umirovljenici.

Dok građani gledaju kako će sastaviti kraj s krajem prihodi države nikada veći. U prvih pet mjeseci ove godine veći su za 739 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bez obzira na pune kase, nikom iz vlasti ne pada na pamet da se odrekne bilo čega. O eventualnom ukidanju akciza i uvođenju diferenciranih stopa PDV-a više nitko i ne priča. A i ta priča ima drugu stranu.

"Dobili su 739 milijuna više za ovih prvih pet mjeseci u odnosu na rekordnu 2021. godinu. Ja mislim da se sva socijalna pitanja mogu riješiti tim. Ja mislim da ima dovoljno da se vidi kojima je ljudima najpotrebnije, da se kroz socijalne programe pomogne tim ljudima, a da porez plaćaju svi oni koji trebaju platiti“, kazao je ravnatelj UNO BiH Miro Džakula.

One koji o svima nama odlučuju poskupljenja očito ne brinu. A i zašto bi, imajući u vidu njihova primanja. Ne kaže se uzalud "Nije gorivo nikada skupo. Vaš problem je što nemate službeni automobil.“