POŽARI SE PROŠIRILI Konjic i Neum ponovno trebaju pomoć iz zraka

Helikopter OS BiH
Ministarstvo obrane BiH

Stanje na požarištima u Hercegovini je postalo nešto složenije u proteklih 24 sata, navodi se u izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko - neretvanske županije.

Na području mjesne zajednice Glavatičevo, lokacija Sadine došlo je do proširivanja požara. Do širenja požara došlo je i na Borcima, ali vatra trenutno ne prijeti objektima niti stanovništvu. Na terenu su vatrogasci, a zbog novonastale situacije potrebno je djelovanje iz zraka, odnosno angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

Požari na području MZ Glavatičevo, lokacija Sadine i na Borcima i dalje su aktivni i šire se, a u gašenju je pomagao i helikopter Oružanih snaga BiH.

"Nažalost, zbog visokih temperatura i vrlo složenog terena požar je i dalje aktivan. Ekipe su na terenu i rade koliko je moguće. Jedan dio požara je i u miniranom terenu tako da je stanje zaista vrlo teško", rekao je Feni pomoćnik gradonačelnika u Službi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic Husein Hodžić.

Dodao je kako je dosad na Borcima opožareno više od 500 hektara borove šume, koja je stara 60-ak godina.

Iz vatrogasne postrojbe Neum je priopćeno kako se poar na planini Žaba proširio na sjevernu stranu, te gori trava i nisko raslinje. Vatrogasci su na terenu, te je i za ovo područje potrebna pomoć iz zraka, odnosno helikoptera. Trenutno nema prijetnje za stanovništvo i objekte.

"Dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Sinoć u kasnim satima došlo je do rasplamsavanja požara pri vrhu planine Žaba. Požar se nošen jakim vjetrom širi dalje prema naseljenim mjestima Cerevo i Mramor", kazao je Feni iz Općinske službe za civilnu zaštitu Neum Marko Topalović.

Pritom je upozorio kako je požar došao oko dva kilometra od sela.

Što se tiče intervencija pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar, u proteklih 24 sata djelovali su na gašenju požara koji je zahvatio otpad i nisko raslinje u Kosoru (petak, od 10:30 sati), travu i nisko raslinje vatra je zahvatila u Raštanima (od 11:41 sati), a dva puta je došlo do požara na otpadu u Omladinskoj ulici (Hrvatske mladeži) i to od 19:40 sati i od 23:50 sati.

Vatrogasci Čapljine su tijekom petka djelovali na gašenju požara koji je zahvatio biljni otpad i smeće u Sjekosama (petak od 9:15 sati), zatim je gorjelo smeće u Bajovcima (od 10:50 sati), potom šuma i raslinje na Jasenici (od 12:55 sati), te ponovno na Jasenici od 19:30 sati.

Kada su u pitanju tehničke intervencije vatrogasci su u Mostaru izvukli zmiju iz obiteljske kuće u Zaliku (od 15:46 sati), a u Čapljini su radili na otvaranju stana na Rivi (od 15 sati), zatim bili su prisutni na osiguranju utakmice u Gabeli (od 16 sati), te su odradili i pranje igrališta u Dračevu (od 21 sat).