POŽAR KOD JABLANICE Stigla pomoć iz zraka, doletjeli helikopteri iz RS

Helikopter RS gašenje požara
Helikopterski servis RS

Helikopteri iz Republike Srpske su na požarištima u Federaciji BiH. Јedan helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, angažiran je na gašenju požara u Јablanici, a drugi na izviđanju na istom lokalitetu, navodi RTRS.

Koristi se vodozahvat Јablaničkog jezera za gašenje požara, a pripadnici Federalne uprave civilne zaštite osigurali su sve što je potrebno u pripremi gašenja požara iz zraka.

"Federalna uprava civilne zaštite uputila nam je zahtjev za angažiranje helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske za gašenje požara na području Јablanice i uputili smo dva helikoptera. Oba helikoptera su krenula prema navedenoj lokaciji i odmah ćemo krenuti sa gašenjem požara", rekao je za RTRS direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović pojasnio je ranije za RTRS da je zahtjev za angažman helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske proslijeđen na osnovu Sporazuma o suradnji u ostvarivanju ciljeva zaštite i spašavanja između Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite.

Požar se na području Јablanice tijekom prethodne noći proširio i približio naselju Donja Јablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje sudjeluju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizirati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Na Zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletjela iz Banja Luke i uputila se na područje Općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica. 

Jedan helikopter izvršit će izviđanje, a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera, priopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite. Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18:30 sati.