POVODOM TRAGIČNE SMRTI SEDAM OSOBA Srijeda Dan žalosti u Federaciji BiH

Brčko požar policija
Avaz

Povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju 27. listopada 2021. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Kako je obrazloženo, Odluka je donesena radi izražavanja sućuti i suosjećanja s obiteljima sedam žrtava tragično stradalih u Brčkom, navedeno je iz Ureda za informrianje Vlade FBiH.

Također i gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, donio je odluku o proglašenju 27. listopada 2021. godine Danom žalosti na području Brčko distrikta BiH, zbog tragične smrti sedam sugrađana.

Podsjetimo, 23. listopada od posljedica požara u obiteljskoj kući preminulo je šest osoba. Riječ je o Fahriji S. (56), Omer S. (58), Mirela S. (32), Rašida S. (16), Šaćir S. (14) i Fahrija S. (14). Šest osoba je spašeno iz ovog požara s tim da je jedan dječak zadobio teške tjelesne ozljede, te je završio u tuzlanskoj bolnici.

Zdravstveno stanje dječaka se iskompliciralo prije dvije večeri, te je preminuo od zadobivenih ozljeda u požaru. On je bio smješten na jedinici intenzivnog liječenja i na mehaničkoj ventilaciji.