AUDIO  POVIJESNI DAN ZA HERCEGOVINU Dužnost preuzeo biskup Petar

Novi biskup
hercegovina.info

U mostarskoj katedrali danas svečano misno slavlje. Povijesni je ovo dan za hercegovačke katolike, budući da nakon gotovo tri desetljeća u Mostar stigao novi biskup. 

Dužnost biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko mrkanskog preuzeo je mons Petar Palić, i to točno 28 godina nakon što je u Neumu za mostarsko-duvanjskog biskupa imenovan biskup Ratko Perić, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa. 

Novi biskup

Novi biskup

Novi biskup

Posebna je radost i među mostarskim svećenicima, a što se osobito osjetilo za sinoćnjeg predstavljanja knjige biskupa Ratka “Pođite i propovijedajte”.

“Dobro došli u našu, a od sada i Vašu Hercegovinu. Bogoljubni narod ove mjesne Crkve, predvođen svojim svećenicima i praćen blagoslovljenim molitvama i žrtvama brojnoga redovništva, prima Vas otvorena srca; primamo Vas puni pouzdanja da će pod Vašim vodstvom ova naša biskupijska zajednica utvrđena u vjeri i zalijevana žrtvom, znojem i krvlju tolikih svjedoka vjere, Vaših časnih prethodnika i tolikoga broja svećenika, redovnika, redovnica i vjernika, iz dana u dan sve više rasti u kršćanskom život“, rekao je generalni vikar don Željko Majić biskupu Petru.

Novi biskup

Biskup Petar Palić rođen je u Prištini, 3. srpnja 1972., u obitelji janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008. Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine, s temom Für eine Kultur des Lebens. Das Engagement der Kirche für eine Kultur des Lebens in Kroatien auf dem Hintergrund der Enzyklika Evangelium vitae in den Jahren 1995-2005 (Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005).

U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. vrši službu generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. ožujka 2018.[4] Zaređen je za biskupa 30. travnja 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom. Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vrši službu generalnog tajnika i predsjednika Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija.

Od danas obnaša dužnost biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog. 

Propovijed mostarsko duvanjskog biskupa, poslušajte ovdje:

Audio ovdje

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.