U SUSRET VELIKOJ GOSPI: Biskup Ratko u Prenju, Sudar na Kondžilu, provincijal Bosne Srebrene u Širokom

Široki Brijeg, devetnica, veliki prasak, biskup Ratko Perić, Ratko Perić, dr. Ratko Perić, don Mladen Parlov, fra Ivan Sesar, don Željko Majić, don Ivo Šutalo, K. Perić

Katolici diljem svijeta, a posebno i oni u Hercegovini u četvrtak proslavljaju blagdan Velike Gospe. U Hercegovini na svakom koraku imamo marijanska svetišta, a najstarije je ono u Širokom Brijegu, gdje svake godine stižu kolone hodočasnika iz svih krajeva svijeta. Redovito bude preko dvadeset tisuća vjernika.  Ove godine u Širokom gostuje provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, koji će predvoditi svetu misu na uočnicu Velikoj Gospi u 19 sati, ali i središnje misno slavlje u 11 sati na sam blagdan. Osim svete mise u 11 sati, hodočasnici će imati i svete mise u 5, 6, 7, 8 i 9 sati. Na Veliku Gospu proslavlja se i dan općine Široki Brijeg.

Slavi i Posušje

Uz Široki Velika Gospa slavi se i u Posušju, gdje se također obilježava dan općine za Veliku Gospu. U Posušju svetu misu na uočnicu Velikoj Gospi predvodi don Mladen Parlov s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, koji će predvoditi i središnje  misno slavlje. Ispovijedanje počinje u 6 sati, a svete mise planirane su još u 7, 9 i 19 sati. Osim u ta dva grada, Velika Gospa se svečano proslavlja i Nevesinju, Hrasnu, župi Seonica i Prisoje u duvanjskom kraju, potom Čitluku, Trebižatu, Rami… Neizostavno je i Međugorje. U crkvi sv. Jakova u Međugorju svečano misno slavlje je u 19 sati, a hodočasnici imaju prigodu za ispovijed već od samog jutra. Osim središnjeg misnog slavlja u 19 sati, svete mise su planirane u 6, 7, 8, 9, 11 sati. I selo Prenj u stolačkoj općini slavi Veliku Gospu, a ove godine svečano misno slavlje predvodi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko mrkanski mons. Ratko Perić. Tom prigodom obilježava se i 150 godina od blagoslova župne crkve. U Seonici središnje misno slavlje na Veliku Gospu predvodi bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, a u Nevesinju generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.  U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje svetu misu na Veliku Gospu predvodi biskupijski vikar don Ivo Šutalo.

Molitva i post

U poznatom marijanskom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije Komušina-Kondžilo misu u 11 sati predvoditi će mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup. Nakon svete mise slijedi povratak u procesiji s Gospinom slikom i završetak obreda. Velika Gospa patron je i u Kreševu, kao i dan općine. Uz spomenuto, brojne su još crkve i kapele posvećene Velikoj Gospi. Upravo brojnost marijanskih svetišta u našoj zemlji govori u prilog tome da su se ovdašnji vjernici stoljećima u svim nedaćama, kojih manjkalo nije, utjecali Gospi, te posebno častili trenutak njezina uznesenja na Nebo. Tradicionalno se dan uoči Velike Gospe posti, a na misna slavlja u četvrtak brojni će doći pješice i bosi, da Marija njihove tegobe preda Isusu.

K.Perić/Hercegovina.info