Povećana prosječna plaća u FBiH. Nije iznenađenje gdje su najveća primanja

Povećana prosječna plaća u FBiH. Nije iznenađenje gdje su najveća primanja
Ilustracija

Prosječna mjesečna neto plaća u Federaciji BiH (FBiH) isplaćena u kolovozu iznosila je 1.138 KM i nominalno je veća za 1,4 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U kolovozu u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u FBiH nominalno je veća za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne neto plaće u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji i to za 7,8 posto, a u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 6,7 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće za dva posto zabilježeno je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 1,1 posto, navodi Srna.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća u kolovozu u FBiH iznosila je 1.761 KM i nominalno je veća za 1,5 posto, a realno za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U kolovozu u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća nominalno je veća za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto.