POTVRĐENO Lokalni izbori u BiH odgođeni za 15. studeni

izbori

Lokalni izbori u BiH bit će održani u nedjelju, 15. studenog umjesto 4. listopada, odlučilo je danas Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Odluka da se izbori odgode za 15. studeni donesena je na današnjoj sjednici. Predsjednik SIP-a BiH Vanja Bjelica-Prutina rekla je da su izbori odgođeni zbog nedostatka financijskih sredstava.

SIP je 7. svibnja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH za nedjelju, 4. listopada, ali je jučer istekao rok predviđen Izbornim zakonom da se osigura novac za njihovo održavanje, a sredstva još nisu osigurana.

Razlog je neusvajanje proračuna BiH, zbog čega je SIP bio spriječen pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki, prenosi Srna.

Iz SIP-a su ranije naveli da je za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet milijuna KM, od čega je u proračunu institucija BiH potrebno osigurati oko 4,2 milijuna.

Preostala sredstva potrebna za provođenje izbora osiguravaju gradovi/općine u proračunima, od čega najveći dio, oko četiri milijuna KM, ide za naknade članovima biračkih odbora.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.