POTVRĐENO IZ SKB MOSTAR Muškarac (34) preminuo od posljedica mišje groznice

koronavirus, mišja groznica, SKB Mostar
hercegovina.info

U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar prošlog mjeseca su hospitalizirana dva bolesnika s kliničkom sumnjom na hemoragijsku vrućicu s bubrežnim sindromom tzv. "mišju groznicu". 

"Nažalost, muška osoba A.M. (1987.) preminula je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar uslijed komplikacija uzrokovanih tzv. mišjom groznicom.
Nekoliko sporadičnih slučajeva pacijenata oboljelih od mišje groznice, koji su se liječili na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, izliječeni su te otpušteni kući", potvrdili su za hercegovina.info iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Što je mišja groznica?

"Mišja groznica" ili hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS) virusna je bolest kojom se najčešće zarazimo u izravnom kontaktu s glodavcima ili njihovim izlučevinama, odnosno udisanjem prašine ili aerosola koji sadrže uzročnike.

Za HGBS karakteristično je sezonsko pojavljivanje u toplijem dijelu godine - od ranog proljeća do kasne jeseni. Povoljni vremenski uvjeti pogoduju porastu populacije prenositelja uzročnika te bolesti.

Čovjek se gotovo isključivo zarazi kada uđe u područje gdje ima mišolikih glodavaca kao rezervoara virusa (prirodno žarišna zoonoza). U gradskoj sredini zaraza je vrlo rijetka. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Nakon inkubacije koja najčešće traje tjedan do dva, bolest se manifestira naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, probavnim smetnjama (bolovi u abdomenu, mučnina, povraćanje), a u težim slučajevima oštećenjem bubrežne funkcije te pojavom krvarenja po koži i sluznicama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.