Potvrđena presuda: FTV BiH, Hadžiomerović i Vasković krivi za klevetu

...novinar tog magazina, zbog klevete treba da obeštete Aleksandra Džombića, premijera RS, i ostale.

Odlučujući o žalbi tuženih na presudu donesenu 28. aprila 2011, banjalučki Okružni sud donio je odluku da se žalba odbija, a presuda potvrđuje, kako pišu Nezavisne.

Inače, kako se ističe u presudama Okružnog i Osnovnog suda, tuženi su tužiteljima dužni da isplate ukupno 70.000 KM.

Okružni sud Banjaluka je, dakle, potvrdio da RTV FBiH, Hadžiomerović i Vasković, zbog duševne boli, treba da Džombiću isplate 5.000 KM, sa zateznom kamatom.

Predsjednik Vlade RS će, pojedinačno od tuženih, tražiti prinudnu naplatu novca koji mu sljeduje ovom presudom.

Džombić je najavio da će taj novac, odnosno 5.000 maraka, biti uplaćen na račun Dječijeg doma "Rada Vranješević" Banjaluka.

Po potvrđenoj presudi, Nevenka Lovren iz Vlasenice dobiće 3.000 KM, a njeni sugrađani Zvonko Bajagić, Mladen Popović, Velimir Stojišić i Savo Klještan po 1.000 KM, ne računajući zatezne kamate.

Kako stoji u presudi Okružnog suda Banjaluka, donesenoj 6. marta, koja je u posjedu "Nezavisnih", tuženima novac može biti prinudno naplaćen ukoliko svoje obaveze ne izmire.

"Obavezani su tuženi da tužiteljima solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u iznosu od 981,48 KM u roku od 30 dana od dana donošenja presude", stoji, između ostalog, u presudi Okružnog suda Banjaluka.

Sporna emisija "60 minuta" emitovana je 13. aprila 2009. godine, a u njoj je, između ostalog, objavljeno da je "Vlasenica jedan od onih gradova BiH u kojima i danas, 14 godina nakon rata, vladaju ubice, ratni zločinci i okorjeli kriminalci..."

Okružni sud Banjaluka, analizirajući sadržaj te emisije, konstatuje da je odluka prvostepenog suda pravilna i zakonita, odnosno da su tuženi počinili klevetu.

U banjalučkom Okružnom sudu podsjećaju da je, prema Zakonu o zaštiti od klevete, svako poslovno sposobno lice koje prouzrokuje štetu ugledu fizičkog ili pravnog lica iznošenjem ili prenošenjem nečeg neistinitog odgovorno za klevetu.

"Cijeneći provedene dokaze, kao i završna izlaganja stranaka, prvostepeni sud je utvrdio da su za tužitelje iznesene neistinite činjenice, što predstavlja radnju klevete kojom je nanesena šteta tužiteljima, te da zbog toga postoji osnov za obeštećenje tužitelja, temeljem odredaba Zakona o zaštiti od klevete RS", konstatirao je banjalučki sud.