POTVRĐENA OPTUŽNICA Prvooptuženi otac, drugooptužena Alisa Mutap

POTVRĐENA OPTUŽNICA Prvooptuženi otac, drugooptužena Alisa Mutap
N1

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 5 osoba zbog organiziranog kriminala i sprječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, koju je Sud BiH danas i potvrdio.  

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

 Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu

2.   Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj

3.   Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.   Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu

5.   Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 8. veljače 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela:

-      organizirani kriminal a u svezi sa kaznenim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.