Potvrđena optužnica protiv dva bivša ministra i ostalih zbog namještanja posla poduzeću s jednom zaposlenom osobom

Potvrđena optužnica protiv dva bivša ministra i ostalih zbog namještanja posla poduzeću s jednom zaposlenom osobom

Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv devet osoba u predmetu 'Rudnik soli' Tuzla. 

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića (61) - bivši ministar prometa i komunikacija u FBiH, predsjednik političke partije Socijaldemokrati BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78) - odgovorne osobe u poduzeću 'Mining & Drilling' Gračanica, Amira Sušića (61) i Aziza Čačkovića (58) - bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48) - bivši predsjednik NO Rudnika, Asmira Hasića (45) - bivši ministar gospodarstva u Vladi TŽ, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56) -  odgovorne osobe i članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno - eksploatacijskim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' u stjecaju sa 'Primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem'. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' u stjecaju sa 'Zloupotrebom položaja i ovlaštenja', te Hasić za 'Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica sadrži četiri točke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom razdoblju imale optužene osobe.

Postoji osnovana sumnja da su optuženi u razdoblju od rujna 2019. do veljače 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizirao Bijedić (kao utjecajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući utjecaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da poduzeću 'Mining & Drilling' i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ovo poduzeće ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno - eksploatacijskim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

Pri tome su bili svjesni i znali da ovo gospodarsko društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uvjete tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uvjeta (oprema), potreban broj stručnog i kvalificiranog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (poduzeće osnovano u srpnju 2018. godine i u ovom razdoblju imala jednu zaposlenu osobu), te da su radi neispunjavanja uvjeta trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera.

U pomenutom razdoblju, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta  poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je poduzeće 'Mining & Drilling', uz to što nije ispunjavalo uvjete za prijavu na tender, bilo za više od 2 milijuna KM skuplje u odnosu na drugo poduzeće iz Bugarske koje je bile kredibilan ponuđač i  ispunjavalo sve uvjete iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovom poduzeću kako bi ostvarili svoj plan za 'Mining & Drilling'.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uvjete za ovo poduzeće koje i dalje nisu ispunjavali, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar gospodarstva u Vladi TŽ, i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, poduzeće 'Minning & Drilling' je krajem prosinca 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 milijuna KM bez PDV-a (5,4 milijuna KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te mu je u siječnju 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u veljači 2021. godine.

Međutim, u ugovoru je definirana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1 milijun KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi.

Nakon sklapanja ugovora, poduzeće 'Mining &Driling' započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova.

O samim činjenicama neispunjavanja uvjeta poduzeća 'Mining & Drilling' u razdoblju provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ovo poduzeće nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljeno za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u veljači 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica. U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih osoba, te da se izvrši uvid u više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tijekom istrage, navedeno je u iscrpnom priopćenju iz Ureda za infromiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.