Potvrđena optužnica protiv dva bivša ministra i ostalih zbog namještanja posla poduzeću s jednom zaposlenom osobom

Rudnik soli Tuzla

Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv devet osoba u predmetu 'Rudnik soli' Tuzla. 

Optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića (61) - bivši ministar prometa i komunikacija u FBiH, predsjednik političke partije Socijaldemokrati BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78) - odgovorne osobe u poduzeću 'Mining & Drilling' Gračanica, Amira Sušića (61) i Aziza Čačkovića (58) - bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48) - bivši predsjednik NO Rudnika, Asmira Hasića (45) - bivši ministar gospodarstva u Vladi TŽ, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56) -  odgovorne osobe i članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno - eksploatacijskim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' u stjecaju sa 'Primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem'. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' u stjecaju sa 'Zloupotrebom položaja i ovlaštenja', te Hasić za 'Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem'.

Optužnica sadrži četiri točke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom razdoblju imale optužene osobe.

Postoji osnovana sumnja da su optuženi u razdoblju od rujna 2019. do veljače 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizirao Bijedić (kao utjecajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući utjecaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da poduzeću 'Mining & Drilling' i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ovo poduzeće ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno - eksploatacijskim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

Pri tome su bili svjesni i znali da ovo gospodarsko društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uvjete tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uvjeta (oprema), potreban broj stručnog i kvalificiranog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (poduzeće osnovano u srpnju 2018. godine i u ovom razdoblju imala jednu zaposlenu osobu), te da su radi neispunjavanja uvjeta trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera.

U pomenutom razdoblju, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta  poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je poduzeće 'Mining & Drilling', uz to što nije ispunjavalo uvjete za prijavu na tender, bilo za više od 2 milijuna KM skuplje u odnosu na drugo poduzeće iz Bugarske koje je bile kredibilan ponuđač i  ispunjavalo sve uvjete iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovom poduzeću kako bi ostvarili svoj plan za 'Mining & Drilling'.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uvjete za ovo poduzeće koje i dalje nisu ispunjavali, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar gospodarstva u Vladi TŽ, i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, poduzeće 'Minning & Drilling' je krajem prosinca 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 milijuna KM bez PDV-a (5,4 milijuna KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te mu je u siječnju 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u veljači 2021. godine.

Međutim, u ugovoru je definirana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1 milijun KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi.

Nakon sklapanja ugovora, poduzeće 'Mining &Driling' započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova.

O samim činjenicama neispunjavanja uvjeta poduzeća 'Mining & Drilling' u razdoblju provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ovo poduzeće nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljeno za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u veljači 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica. U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih osoba, te da se izvrši uvid u više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tijekom istrage, navedeno je u iscrpnom priopćenju iz Ureda za infromiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.