Potrošačka košarica u veljači poskupjela 88 maraka

Potrošačka košarica u veljači poskupjela 88 maraka

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za veljaču 2020. godine iznosila je 2.053 maRAKA i za 88 MARAKA je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2019. iznosila je 958 maraka(posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 26 maraka je viša od prosječne plaće isplaćene u studenom 2019. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,65 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana (postotak sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košari iznosi 43,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja ( 5,6 posto), obrazovanje i kultura (8,3 posto), odjeća i obuća (14,6 posto), prijevoz ( 6,7 posto) i održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Odjela za međunarodnu suradnju i informiranje SSSBiH.