VIDEO  Potresna ispovijest čovjeka koji je radio za 375 KM, a otkaz je dobio kad je odbio raditi 24 sata

radnik,zenica,iskorištavanje radnika

Ibrahim Kargić iz Zenice podijelio je tužnu ispovijest o svom radnom odnosu gdje je bio iskorištavan za mizernu plaću, a potom i otpušten. Sve je detaljno opisao portalu Crna hronika. 

Ibrahim je radio kao čuvar parkinga na kojem su se nalazili autobusi tvrtke Zeni-Tours 4-5 godina kod Džananović Vehida i njegovog sina Zaima.

“Radio sam za 325 maraka, a kasnije je podigao na 375 KM. Radio sam po 16,17 sati dnevno, a svake druge nedjelje po 24 sata. Tako sam radio godinu i pol. Sve sam to morao raditi i trpiti da bih mogao izvesti dijete na pravi put. Moj gazda je obični šerif kojeg se u tvrtki svi boje. Ništa se ovo ne bi znalo i ne bi se pričalo da je bio čovjek, da je bio fer i korektan prema meni pa i prema ostalim radnicima", ističe.

Prije je imao 130 kilograma, a sad je spao na 90 jer, kako kaže, zbog gazdine galame i halabuke je dobio šećer. 

"Razlog ove priče je što sam za bajram odbio poslušnost mladom gazdi koji mi je rekao da radim 24 sata. Nisam mogao raditi jer nisam ponio hranu, nisam ponio lijekove, nisam ponio cigare i još koje kakve stvari koje su mi potrebne da mogu biti na radnom mjestu. Gazdi se to nije svidjelo. Osjetio sam vibracije prema meni", priča svoju priču Ibrahim Kargić.

“Znao sam prati autobuse za 3 KM. Plaća mi je bila 375 KM dovoljno da preživim”

Nesretni događaj

"23. 7. 2022. godine sam prilikom obilaska kruga tvrtke, pao u kanal od autobusa visine 1,90 metara. Nekako sam uspio izaći iz kanala, nitko mi od vozača nije pomogao. Polomio sam se sav. Imao sam strašne bolove, povrijedio sam kuk, bedra, glavom sam udario, dva rebra slomio i nagniječio jetru.”

Nakon 8 dana sam morao ponovo u noćnu smjenu iako nisam bio dobro, morao sam raditi kako ne bi ostao bez posla. Mada sam osjetio da me više ne žele na tom mjestu. Poslije radnog vremena, u 23.30 gazda me pozvao i rekao da ne dolazim više”

Za kraj je pozvao relevantne institucije da pogledaju vozni park tvrtke. Da vide šta se vozi po putevima u Bosni i Hercegovini. Da pogledaju te skalamerije, da vide u kakvom su stanju.