POTRAŽNJA VEĆA OD PONUDE Porasla kupovina rabljenih automobila unatoč većim cijenama

Polovni automobili
EPA

Potražnja za rabljenim automobilima u BiH, unatoč novom poskupljenju, prema tvrdnjama trgovaca nikad nije bila veća, a da je tako potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prema kojima je za tri mjeseca ove godine uvezeno za 2.218 četverotočkaša više u odnosu na isto razdoblje lani, piše Glas Srpske.

Podaci UNO BiH govore da je u prvom tromjesečju u BiH stiglo 15.035 vozila od čega je 12.898 polovnjaka. U istom razdoblju lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 12.511 vozila, od čega je 10.680 rabljenih četverotočkaša.

Najviše se prodaju vozila do 16.000 KM

To su, prema riječima trgovaca, očuvana vozila do deset godina, čija cijena rijetko prelazi 16.000 maraka, dok se za nove automobile, koji koštaju puno više, vozači uglavnom samo raspituju.

Vlasnik auto-placa “Das auto” u Banjoj Luci Dragan Ilibašić za “Glas” kaže kako je potražnja za rabljenim automobilima znatno veća ove godine nego lani kada su cijene bile za 20 posto niže.

“Godina je počela puno bolje i potražnja je sigurno veća za 30 posto nego u prva tri mjeseca prošle godine. Kod nas najbolje idu automobili koji koštaju oko 15.000 KM, a definitivno su najpopularniji 'francuzi''', rekao je Ilibašić.

Dodao je da, iako klijenti imaju mogućnost da automobile otplaćuju u ratama, uglavnom ih plaćaju kešom.

Boljom prodajom rabljenih vozila u odnosu na prethodnu godinu zadovoljni su i prodavači na području Semberije. U bijeljinskom Auto-salonu SPEED ističu kako imaju i do 20 posto više posla nego što je to bilo 2022. godine.

"Potražnja za rabljenim automobilima trenutno je veća od ponude. Problem je nabavka vozila iz inozemstva jer ih je sve manje u ponudi, a klijenata sve više. Vozila koja mi nudimo su uglavnom do pet godina starosti", rekao je vlasnik ovog bijeljinskog salona Zoran Savić.

Veće cijene

Prema njegovim riječima, koliko cijene vozila iz godine u godinu skaču najbolje pokazuje primjer da automobili, koji su prije pandemije virusa korona bili po 13.000 - 14.000 KM, danas koštaju po 17.000 - 18.000 KM.

U derventskom Auto-salonu “Braća Đukić” ističu da su cijene rabljenih vozila puno više u odnosu na prošlu godinu te da to nije utjecalo na potražnju.

"Prodaja polovnjaka veća je za 20 posto nego lani, a nastavimo li ovim tempom, u travnju ćemo se moći pohvaliti i s povećanjem od 30 posto. Vozila prodajemo servisima širom BiH", kazala je menadžerica prodaje u ovom salonu Branka Knežević .

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić kazala je kako je cijena automobila previsoka, ali da stanovnici jednostavno imaju potrebu za vozilima, zbog čega se, radi te kupovine, čak i zadužuju.

“Automobili su postali potreba, a ne luksuz, tako da rast cijena ni u narednom razdoblju sigurno neće puno utjecati na odluke stanovnika kad je u pitanju kupovina ili obnova voznog parka”, kazala je Marićeva.

Hibridna i električna vozila

Prema podacima UNO BiH za tri mjeseca ove godine uvezena su 102 hibridna i 16 električnih vozila. Tijekom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila.

"Uvoz ovih vozila Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila oslobođen je carine do kraja 2023. godine", istakli su u UNO BiH.