Potraga za otrovanom piletinom iz Sarajeva

hercegovački vicevi, kokoš, nudistička plaža

Poput munje Hercegovinom se proširila vijest da se prije nekoliko dana u prodaji pojavila neispravna piletina te da su je građani mogli kupiti u trgovinama. Navodno su federalni inspektori posljednjih nekoliko dana proveli na terenu te pokušali utvrditi gdje je neispravno meso završilo.

Nestala preko noći

- Prema mojim informacijama, kada se doznalo da je piletina upitne kvalitete, iz Sarajeva je nestala preko noći. Inspektori je pokušavaju naći i obilaze trgovine. Sumnja se kako je cijela zaliha od nekoliko tona koja je stigla u BiH prodana posljednjih nekoliko dana, rekao nam je jedan mesar kod kojeg su se nadležni iz federalnih institucija također raspitivali o upitnoj piletini.

Svi naši pokušaji da tijekom jučerašnjeg dana od inspektora doznamo što se događa na terenu, bili su bezuspješni. Federalni sanitarni inspektor dr. Nijaz Smajlović nas je uputio na Ured za veterinarstvo, ali je direktor ove institucije jučer bio nedostupan za izjave. U Udruženju za zaštitu potrošača su nam rekli kako nemaju informacija o ovom događaju, ali da ovo ne bi bilo ništa novo za zemlju kao što je BiH.

- Mi smo do sada bezbroj puta uvezli hranu upitne kvalitete i nitko nije poduzeo određene korake kako bi se takav način rada spriječio. Država sada pokušava poreknuti određene mehanizme zaštite, ali bojimo se da u sustavu ima još puno rupa - rekli su nam u Udruženju za zaštitu potrošača BiH. U Agenciji za sigurnost hrane kažu kako trenutačno ne mogu ništa poduzeti po ovom pitanju jer prvo inspekcija treba naći spornu hranu, a tek onda oni mogu djelovati.

Otkrivanje pošiljke

Prema informacijama s terena, vrlo su male šanse da se neispravna piletina uopće pronađe. Nju su građani BiH vjerojatno već pojeli, što je bio slučaj i s pojedinim drugim opasnim proizvodima. Ovoj tvrdnji ide u prilog i činjenica kako su nam rekli mesari da je potražnja za piletinom izuzetna i da se to meso najbolje prodaje od svim koja stižu. Hoće li biti posljedica i hoće li inspektori otkriti spornu piletinu ostaje za vidjeti.

vecernji list/hercegovina.info