Potraga za osuđenicima koje je Budimir pomilovao

Hoće li Tužiteljstvo BiH od Suda BiH zatražiti da mu produži pritvor, zasada je neizvjesno.

Tko su pomilovani

Kako doznaje Dnevni list iz svojih izvora, već danima traje potraga za osobama koje je Budimir pomilovao, pozivaju se na saslušanja i od njih se traži da kažu kome, koliko i na koji su način dali novac kako bi bili pomilovani. Stoji li iza toga pritisak na njih uz nagovještaje da bi pomilovanja mogla biti poništena i da će biti vraćeni u zatvor, tek će se vidjeti. Neslužbeno, svi koji su do sada saslušani odbili su i odbacili bilo kakvu vezu s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom i mogućnost da su novcem došli do pomilovanja.

Budimir je osumnjičen da je teško zlouporabio položaj i ovlasti jer je svoje odluke o pomilovanjima osuđenih osoba naplaćivao, odnosno optužen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju. U rješenju Suda BiH o određivanju jednomjesečnog pritvora stoji da je "pritvor određen zbog postojanja izvanrednih okolnosti za posebno teška kaznena djela sa zaprijećenom kaznom zatvora od deset i više godina, zbog čega bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda". Osim Budimiru, pritvor je određen i Petru Barišiću, Hidajetu Haliloviću, Ivanu Jurčeviću i Saudu Kulosmanu.

Predsjednik Federacije Živko Budimir uhićen je 26. travnja u svom uredu u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a akciju su izveli pripadnici SIPA-e, te je istog dana on smješten u pritvorsku ćeliju. U rješenju o pritvoru koje je potpisao Branko Perić, sudac Suda BiH, navodi se da je Budimir primio oko 5000 maraka "na dosad neutvrđen način". 

Budimir je od svibnja 2011. do kraja prosinca 2012. godine potpisao pomilovanja za 162 osuđene osobe, a u tom razdoblju stiglo je ukupno 435 zahtjeva osuđenika. Od izdržavanja preostalog dijela zatvorske kazne oslobodio  je 32 osobe, donio je rješenja kojim se na uvjetnu slobodu pušta devet osoba, skratio je zatvorsku kaznu za 59 osoba, pomilovao je petoricu napadača na policiju, četiri šumokradice, devetero osuđenih zbog ugrožavanja sigurnosti javnog prometa, deset osoba koje su počinile teške krađe...

Preinačena kazna


Među pomilovanim svakako je u kriminalnim krugovima najzvučnije ime Merseda Hodžića, poznatijeg pod nadimkom Mirso Švicarac, koji je osuđen na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci zbog pokušaja ubojstva Fatmira Mujaja u Sarajevu 2008. Hadžić je pobjegao, za njim je raspisana Interpolova tjeralica i uhićen je u Hrvatskoj odakle je izručen BiH. Među pomilovanim su i osuđeni za pokušaj ubojstva ili ubojstva: Elvis Hodžić, Sanja Vuleta, Idriz Zijadić, Belma Brulić, Mate Bulić, Meho Ibrišević, Omer Nargilić... 

Akt pomilovanja, koji zapravo predstavlja akt milosti države prema nekoj osobi, obuhvatio je i Nasera Orića, koji je svojevremeno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitog držanja oružja. Odlukom Živka Budimira njemu je ta kazna preinačena u uvjetnu u trajanju od četiri godine.

Posebno je zanimljiv slučaj Adija Karića iz Sarajeva, koji je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je ispred dvorane Zetra pucao u Aliju Tucaka. Za njega se danima pričalo da je od Budimira za nekoliko tisuća maraka kupio pomilovanje. Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu od 12. travnja on se na izdržavanje zatvorske kazne morao javiti 8. svibnja. Karić je javno kazao da niti Budimiru niti bilo kome nije dao nikakav novac i da uopće ne zna je li pomilovan, a odmah nakon te izjave za FTV priveden je, saslušan i pušten na slobodu te se od tada on uopće više nigdje ne spominje. Službeni odgovor na upit je li Karić pomilovan nisu dobili ni sarajevski Općinski sud ni Ministarstvo pravosuđa Federacije.

Dnevni list