Potpisan ugovor o izgradnji poddionice Gorica – Drivuša dionice koridora 5-C

Danas je u zgradi Vlade ZE-DO županije u 13.00 sati, kako je i najavljeno, direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autoputeva Erdal Trhulj, federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, Hamed Ramić, direktor firme "Euroasfalt d.o.o. Sarajevo - predstavnik BH Konzorcija, te Asim Nanić, direktor firme ŽGP d.d. Sarajevo u svojstvu partnera, potpisali su Ugovor za izgradnju autoceste na trasi koridora 5-C, dionica Kakanj - Drivuša, poddionica Gorica - Drivuša u vrijednosti 23.996.710,84 eura. Početak izgradnje planiran je u drugoj polovini listopada.Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, članovi Vlade ZDK, te načelnici općina Zenica, Kakanj i drugi zvaničnici.

Predmet Ugovora je izgradnja punog profila autoputa na trasi Koridora Vc, između naselja Drivuša i Gorica. Dionica autoputa počinje petljom Drivuša i završava se neposredno prije ulaska u tunel Vijenac. U sklopu realizacije projekta biće izgrađena tri mosta kako slijedi:

- Most broj 1 dužine 39 m
- Most broj 2, dva mosta svaki dužine po 340 m
- Most broj 3, dva mosta, od kojih je jedan dužine 378,4m a drugi 494,50 m

U sklopu realizacije projekta biće izgrađena i petlja Drivuša zajedno s pristupnim putem dužine 1525 m za priključak na postojeću magistralnu cestu, armirano-betonski prolaz 5 x12 m dužine 47 m i most preko rijeke Bosne u dužini od 122,4 m.
Projekt, također, uključuje izgradnju naplatne stanice Drivuša kao i prvi 'Centar za održavanje i kontrolu prometa' (COKP Drivu).

Izjava Erdal Trhulj, Direktr Federalne direkcije autocesta:

"Direkcija je u 2010. godini uspjela obezbijediti gotovo 250 miliona KM investicija u izgradnju autoputa. S izgrađenih 37 km sad već možemo reći da imamo autoput. U tijeku je izgradnja dodatnih 16 km, a vrlo brzo ćemo imati 53 km, tako da počinjemo razmišljati o poslovima upravljanja, sigurnosti, videonadzora. U narednoj godini planirano je otvaranje osam novih gradilišta za koje je već osigurana financijska konstrukcija", izjavio je Erdal Trhulj.