POTPISAN SPORAZUM Dobra vijest za umirovljenike u Federaciji BiH

Umirovljenici
Hercegovina.info

Dobre vijesti stižu za umirovljenike u Federaciji BiH. Naime, danas su u Sarajevu, kako saznaje Avaz, predsjednici Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH, Redžo Mehić i Ivo Kožul potpisali sporazum sa direktorom Federalnog zavoda MIO, Halilom Subašićem o dodjeli 940.000 KM za pomoć u liječenju i rehabilitaciji teško bolesnih i najugroženijih umirovljenika u Federaciji BiH u 2024.godini.

Ovu informaciju su potvrdili Redžić i Kožul, koji su se obavezali na to da osiguraju da ovo pravo iskoriste umirovljenici kojima je najneophodnija pomoć.

Kriteriji o tome tko može ostvariti ovo pravo su zdravstveno i socijalno stanje, kao i to da umirovljenici nisu do sada koristili to pravo.

"To je jedna, uistinu, velika pomoć za umirovljenike koji se za ostvarivanje tog prava prijavljuju preko svoji općinskih, odnosno, gradskih udruženja", kazali su iz Saveza.

Rehabilitacija će se vršiti u razdoblju sve do 31. prosinca ove godine, počevši od veljače i to u banjama „Reumal“ u Fojnici, „Aquaterm“ u Fojnici, „Ilidža“ u Gradačcu i „Gata“ u Bihaću, a za što su, također, s direktorima tih ustanova danas potpisani ugovori.

Podsjetimo, nakon što je usvojen proračun F BiH, UO Zavoda MIO je 26. siječnja donio odluku o akontativnom usklađivanju mirovina u iznosu od pet posto.

U skladu s člankom 79. Zakona o MIO akontativno usklađivanje primjenjuje se na sve mirovine, počevši od 1.siječnja, osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina.

Tako najniža mirovina za siječanj 2024. godine, čija isplata će biti realizirana 5. veljače, iznosi 565,18 KM, zajamčena 674,52, dok najviša mirovina prema Zakonu o MIO, koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018. godine iznosi 2.757,74 KM.

Najviša mirovina prema važećem Zakonu do daljnjeg ostaje 2.800 KM.