POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR Sindikati u HNŽ-u dobili povećanje plaće od 10 posto, ali to se neće dogoditi odmah

Nevenko Herceg Rašid Hadžović Josip Milić
Vlada HNŽ

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa danas su s predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNŽ potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti srednjega odgoja i obrazovanja.

 „Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u našoj županiji kojega smo imali namjeru potpisati prošloga tjedna, na zadovoljstvo svih okončali smo danas“, kazao je Herceg.

Ministar Hadžović je, također, izrazio zadovoljstvo okončanim pregovorima sa Sindikatima srednjeg obrazovanja i današnjim potpisivanjem Kolektivnoga ugovora.

„Kroz ovaj ugovor povećane su plaće našim zaposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih suradnika i administrativnoga osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata“, kazao je ministar Hadžović.

„Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plaće od 10%. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo, a nas je osobito obradovao dio u kojemu se Vlada izjasnila da prihvaćaju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5%  od 1. 9. 2023. i 5% od 1. 1. 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tomu tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom. Nakon današnjega dana s pravom možemo kazati kako su zaposlenici u srednjim školama sljedeće dvije godine mirni jer imamo dobar Kolektivni ugovor, a imamo povećanja kakvima smo se nadali. Hvala cijeloj Vladi, na poseban način predsjedniku i resornom ministru,  na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je uistinu na jednoj zavidnoj razini“, istaknuo je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata.

 „Ja bih istaknula dvije stvari kojima smo na poseban način zadovoljni, a to je da smo prvi put dobili povećanje plaća bez ijednoga štrajka upozorenja i bez prosvjeda te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice. Jako smo zadovoljni, mada tu postoje još neke sitne stvari na kojima treba raditi. Posla uvijek ima i uvijek će ga biti, ali mislim da cjelokupno članstvo treba biti izuzetno zadovoljno s ovim što smo postigli“, kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ.