POTICAJI Ženama na selu 90.000 dolara do kraja godine

Žena selo krava mužnja
Ilustracija

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o provođenju projekta "Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i ruralnim sredinama" kojim se planira dodjela 90.000 dolara za ovu i isti iznos za narednu godinu.

Bespovratna sredstva će se isplaćivati kroz postojeći mehanizam poticaja u poljoprivredi koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sredstva će se isplaćivati u vidu grantova za žene poduzetnice u ruralnim sredinama, a prema uvjetima koje će propisati Ministarstvo, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose s javnošću, prenosi Srna.

Projekt ima za cilj otkloniti strukturalne barijere kroz uvođenje tehnologija, koje bi uštedjele vrijeme i rad i inovativne izvore financiranja, te kroz osposobljavanje žena da se bolje nose s izazovima, da poboljšaju standarde življenja i socio-ekonomski položaj i živote svojih obitelji u ruralnim sredinama.

Glavni cilj je osposobiti korisnice kroz uspostavljanje platformi za umrežavanje i pružanje sveobuhvatne obuke u poslovanju i upravljanju farmama, digitalizaciji i drugim vještinama kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

Ukupna vrijednost projekta za razdoblje svibanj 2023. – rujan 2025. godine je 671.000 dolara.

U informaciji se navodi kako je u nastojanju da se suzbije rodna ekonomska nejednakost i unaprijedi ekonomsko jačanje žena u ruralnim područjima, ovaj projekt pokrenula Organizacija UN za rodnu ravnopravnost, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu /FAO/ i uz podršku strateškog partnerstva Švedske.