POSTROĐENDANSKA GRBOMANIJA Htjeli smo grb poput Čovićeva, nije ni skup kako pričaju. Cijena - prava sitnica!

covic, grb, vijesti
Heraldic Art

Obiteljski grb predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH danima puni medijske stupce u BiH i regiji. Dok jednima smeta, drugi pak brane Čovićevo pravo da se grbom zakiti. Neki pak pišu da grb košta nekih pedesetak tisuća maraka, te da ga ne može svatko sebi baš priuštiti. 

Zapravo se ispostavilo da to nije ni približno točno. Raspitivali smo se za grb poput Čovićeva. Željeli smo i poskoka i orla i šahovnicu i križ vinograde, kamen, krš, maslinu... Obuzela nas je prava postrođendanska grbomanija. Pitali i koliko novca. Cijena, kaže Bing - prava sitnica. Onakav grb ne košta ni petstotinjak maraka, može ga naručiti svatko, te okačiti na svoja vrata, automobil ili tortu. 

Simbole pak biraš sam, odnosno moraš heraldičarima naglasiti po čemu ti je obitelj poznata. 

Čovićev grb izgleda ovako.

„Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4x3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka. Grb obitelji Čović 14. lipnja ove godine registriran je u Registru obiteljskih grbova Heraldic arta u Rijeci", objavila je ta tvrtka na svojoj stranici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.