Postignut konsenzus za hrvatski entitet!

Riječ je o prirodnom refleksu na nepravedni Butmirski paket koji su pripremili EU i SAD, a koji je prema povjerljivim informacijama katastrofalno uobličeni na štetu hrvatskog naroda pri čemu su hrvatsko pitanje i ustavne promjene sveli na relaciju Sarajevo – Banja Luka i u potpunosti im zanemarili konstitutivnost!

Ovaj legitimni hrvatski stav još nije prenesen na nikakav papir i tek će tada biti ozbiljno shvaćen  i uz dosljedno zagovaranje prilikom svih budućih sastanaka.

Prema informacijama posljednje zeleno svjetlo za suglasnost dao je HSS-NHI na čije čelo je nedavno stupila ambiciozna Ljiljana Lovrić, te je raniji mekani stav u potpunosti odbačen.

Konsenzus bi čvrsto trebao stati prema dostupnim informacijama i za cijelo područje Posavine koja je do rata bila većinski hrvatska.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za mostarsku TV „Oskar C“ čak je nagovijestio i skoro formiranje osnove za  federalnu jedinicu. Uz to razmatraju se varijante pored većinskih i nekih „miješanih“ jedinica kao što je to npr. distrikt Brčko.

Smatra se da će manji broj Hrvata koji i ostane izvan entiteta imati veća prava nego šti ih ima danas u Federaciji jer će mu jedinica pružiti mehanizme i zaštitu prema reciprocitetima.

Nama ostaje da s nestrpljenjem iščekujemo što će od konsenzusa biti prenijeto na papir i kako će „Butmirski krojači“ uzeti u obzir ove legitimne zahtijeve.

Jedino ako hrvatske stranke u BiH budu složne i ustrajne u zahtjevu on će i uroditi plodom.

Strah EU i SAD bi trebao splasnusti od samostalne bošnjačke jedinice jer bi time djelom trebali pokazati da Bošnjake ne ubrajaju u kategoriju terorista sa istoka, te bi im trebalo omogućiti i konačno putovanje bez viznog režima.

Ako je Dodik „za hrvatski entitet“ onda još preostaje da se vidi kako će reagirati i „Butmir“ i „federalni partneri“ a onda bi i posljednje maske mogle pasti kao što je nestao i maskembal u ex-Yu.

Juraj Marić/posavski-obzor.info