FOTO  Postavljen kamen temeljac za HE Dabar

HE Dabar,Republika Srpska,kina,gornji horizonti

U Vrijeci, općina Bileća, postavljen je kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Dabar u sklopu istoimenog projekta. Ova hidroelektrana će imati snagu od 160 megavata i bit će prva izgrađena u regiji "Gornji horizonti" nakon više od trideset godina.

Prema izjavama najviših dužnosnika, projekt započet 2016. godine trebao bi biti završen za nešto manje od četiri godine. Očekuje se da će projekat donijeti mnoge koristi i da će na gradilištu biti angažirano oko 800 radnika.

Predstavnici vlasti Republike Srpske su izrazili svoje oduševljenje što je konačno položen kamen temeljac za ovaj projekat. Radove će izvoditi kineska grupacija Gedžouba, s kojom je potpisan ugovor vrijedan oko 222 milijuna maraka. Nedavno su mediji objavili informaciju da su Autoceste Federacije BiH diskvalificirale ovu kinesku kompaniju iz izbora za izvođača radova na tunelu Prenj zbog optužbi za dostavljanje lažne dokumentacije i pokušaja prevare. Na pitanje novinarke portala "Direkt" upućeno direktoru ove grupacije, Liu Hualiangu, da se izjasni o tim tvrdnjama, domaćini iz Elektroprivrede su odbili dati priliku za odgovor.

“Možete li odgovoriti na javne informacije iz Autocesta FBiH, gdje su vas optužili da ste u postupku izgradnje tunela Prenj dostavili lažnu dokumentaciju u pokušaju prevare? Ako može komentar?”, bilo je pitanje novinarke portala “Direkt”. “Molimo vas ne sada, o tome ovom prilikom”, odgovorili su iz organizacije.

Nastavak gradnje HE Dabar financira se putem kineskog kredita u iznosu od 189 miljuna eura, sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom od 4 godine i kamatnom stopom od 2,2 posto.

Elektroprivreda je do sada uplatila 92 miljuna i 800.000 maraka za aktiviranje ovog kreditnog aranžmana sa Exim bankom. Vlada Republike Srpske je pružila garancije za ovaj kredit, ali još uvijek nije jasno šta točno podrazumijevaju te garancije.

"Ona je garancija koja se daje za svaki projekat. Prema tome, ništa specijalno nije dato kineskom partneru što nije dato i svim ostalim partnerima. Pogotovo, kineski partneri su pokazali razumijevanje jer smo u ovoj garanciji izuzeli sve objekte od javnog interesa. Inače, kada se daje garancija, ona se daje u suštini na svu imovinu koju posjeduje RS. U ovoj garanciji je izuzeta imovina od javnog interesa, pa bolnice, škole, vrtići, putevi, autoceste i slično nisu sastavni dio ove garancije", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Inače, sustav HE "Dabar" sastoji se od akumulacije Nevesinje zapremine 61,80 milijuna metara kubnih vode, zatim od brane Pošćenje derivacijskog tunela dužine 12.140 metara sa ulaznom građevinom, potom vodostana, cjevovoda pod pritiskom, strojarske zgrade, kanala kroz Dabarsko polje dužine 6.360 metara, nasipa Grebak i Vranjača, koji imaju funkciju vodoodrživosti akumulacije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.