POS'O JE DOBAR, A PARA LAKA Za jednu sjednicu 80 federalnih izaslanika zaradilo 654.953 KM

Dom naroda
Dom naroda

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH u razdoblju od 1.siječnja do 31. ožujka održali su samo jednu sjednicu i to 30. ožujka. To je bila prva redovna sjednica novog saziva Doma naroda od izbora do danas. Iako su održali samo tu sjednicu, uredno su, kako saznaje Fokus.ba, ukupno naplatili 654.953 KM!

Istine radi, pojavili su se u dvorani Federalnog parlamenta još i 17. siječnja, ali samo da bi položili zakletvu. Famoznom odlukom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta 2. listopada (onu izbornu večer kada su se birališta zatvorila) Dom naroda Parlamenta FBiH proširen je s 58 na 80 izaslanika.

Prema podacima iz Doma naroda, ukupno je 66 profesionalnih izaslanika i oni su u navedenom razdoblju ukupno inkasirali 635.397 KM. Ostatak je otišlo na neprofesionalne izaslanike.

Međutim, neki od njih su u ovom razdoblju počeli kao neprofesionalni, ali su kasnije postali profesionalni.

Čak 20 ih je bilo i u mandatu 2018-2022. Među njima su, primjerice, Tomislav Martinović (HDZ BiH), Damir Marjanović (ZNG), Daliborka Milović, Vesna Saradžić (SDP).

Dom naroda

Podaci iz Doma naroda otkrivaju i da je za 12 bivših izaslanika, dakle onih iz mandata 2018-2022, koji to više nisu, u prvom kvartalu iz proračuna isplaćeno ukupno 96.325 KM, dakle po osnovu famoznog „bijelog hljeba“ ili naknade plaće za razriješene dužnosnike.

Dom naroda

Riječ je o izaslanicima Edina Pleho Abdić, Senad Ahmetović, Jasmin Duvnjak, Alisa Hajdarević, Damir Jurišić, Hadis Jusić, Rasim Kantarević, Zvonko Marić, Rasim Pajić, Sejad Tatarin, Mirela Trepenić-Grebešić, te Elvis Živković.