POSLOVNA ZONA NA KRIMINALOM STEČENOJ ZEMLJI "Interes grada je širenje poslovnih zona". Slažemo se, ali ne na smućkanu zemlju Nike Marušića

Niko Marušić
Ilustracija/hercegovina.info

Sedamnaest dana Grad Mostar odgovarao je na banalno pitanje našeg portala zašto se poljoprivredno zemljište Nike Marušića na Miljkovićima pretvara u poslovnu zonu, čime mu višestruko skače cijena smuljanog zemljišta, te pogoduje li ovim izmjenama Grad direktno Marušiću, koji je to državno zemljište već prisvojio pod visokim pokroviteljstvom strake i bivših dužnosnika. 

Na koncu su poslali odgovor u kojem kažu da nije bilo nepravilnosti, i da je širenje poslovnih zona interes Grada u kontekstu privlačenja novih insvesticija. 
Ovim putem poručujemo da je hercegovina.info itekako za razvoj grada, nove poslovne zone, razvoj gospodarstva, upošljavanje novih ljudi ALI NE NA KRIMINALNO ZEMLJIŠTE NIKE MARUŠIĆA. 

Ovim putem Gradu, javnosti, vijećnicima, tužiteljima poručujemo da ćemo kao medij, aktivisti, pojedinci uciniti sve što je u našoj moći da kriminalom stečeno zemljište bude vraćeno državi, Gradu, koji upravo, kao što je to učinila Vlada HNŽ, kada je privatni interes Nike Marušića proglasila općim kako bi mu dodijelila zemlju, navodi da je širenje poslovne zone baš na Marušićevu zemlju gradski interes: 

Odgovor Grada Mostara, preciznije Odjela za urbanizam koji su pisali 17 dana prenosimo u cijelosti: 

"Želimo naglasiti činjenicu kako su u osnivanju Poslovne zone 'Miljkovići' poštivane apsolutno sve zakonske procedure i Grad Mostar odbacuje svaku primisao da se donošenjem te Odluke nekom na taj način smišljeno pogodovao, posebice da je nekoga Grad oštetio"

"Još jednom želimo podsjetiti vas, vaše čitatelje i javnost na odluke koje su prethodile osnivanju Poslovne zone 'Miljkovići' Mostar, kao i procedure koje je bilo prethodno potrebno poštovati, a što je jasno i propisano". 

"Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara na svojoj 23. redovitoj sjednici održanoj dana 28.6.2022. godine donijelo je Odluku o osnivanju Poslovne zone 'Miljkovići' Mostar koja se nalazi na području katastarske općine k.o. Miljkovići, Mostar". 

Namjena Poslovne zone je poslovno-proizvodna i određena je Prostornim planom i Strategijom razvoja Grada Mostara, kojom je dana mogućnost planiranja poslovnih i proizvodno-poslovnih sadržaja kao što su sadržaji: skladišta, uslužna djelatnost, proizvodnja manjih i srednjih pogona uz uvjet primjene čiste tehnologije. 

Nositelj i organizator razvoja Poslovno-proizvodne zone „Miljkovići“ je Grad Mostar, a realizacija, gradnja, opremanje i uređenje prostora unutar zone provodit će se prema planskoj dokumentaciji Grada Mostara. 

Ova odluka objavljena je u Službenom glasniku Grada i stupila je na snagu osam dana nakon objave. Podsjećamo, na 23. redovnoj sjednici Gradsko vijeće Mostara donijelo je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar.  U članku 2. iste odluke navodi se kako se iz Prostornog plana općine Mostar brišu lokaliteti predviđeni za postavljanje mini hidroelektrana MHE Buna 1 i MHE Buna 2. Na istom prilogu potrebno je izbrisati i lokalitete predviđene za izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Drežanki i to MHE Drežnica-Žlib i MHE Drežnica-Striževo. 

Ovom odlukom pristupilo se izradi izmjena i dopuna Plana za područje Mostara sa posebnim fokusom na područja: na kojima postoji neposredan interes za ulaganje, na kojima je planirana izgradnja infrastrukturnih objekata od značaja za Grad, stare trase autoceste na koridoru Vc i kojima je namjena u prethodnom periodu promijenjena aktima nadležnih tijela. Na 25. redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara donosi Zaključak kojim se usvaja Nacrt Odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Mostar kao dobra osnova za izradu Prijedloga plana. 

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije koje su tada iznesene na sjednici Gradskog vijeća dostavljene su Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara. Nakon toga u skladu s procedurom, Odjel za urbanizam i građenje je analizirao sve primjedbe, prijedloge i sugestije sa rasprave i ugradio ih u PRIJEDLOG Plana koji je upućen na javnu raspravu.  Nakon toga je uslijedila Javna rasprava koja je održana u srijedu 21.9.2022. godine u prostorijama Gradske vijećnice, sve primjedbe, prijedloge i sugestije bit će iznova dostavljene Odjelu za urbanizam i građenje, a u skladu s važećim zakonskim propisima neke od njih će biti uvažene, a neke odbačene.

U skladu sa zakonskom procedurom taj prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana bit će dostavljen Gradskom vijeću. Napomena: Grad Mostar nije nadležan baviti se analizom načina i konteksta na koji je bilo tko došao u vlasništvo nekog zemljišta. Ukoliko je navedeno urađeno protiv zakonskih propisa, to je predmet nadležnih sudskih organa. Interes Grada Mostara je širenje poslovnih zona i privlačenje investicija s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, napisao je u odgovoru Grad Mostar. 

Kako je Marušić došao do zemljišta pročitajte u prethodnim člancima koji se nastavljaju naredni tjedan/a. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.