POSLOVANJE KLINIČKIH CENTARA U BIH Mostarska bolnica posluje u minusu, najbolje rezultate ostvario UKC RS

SKB Mostar

U zdravstvenom sustavu Federacije BiH djeluju tri javne zdravstvene ustanove koje imaju status univerzitetsko-kliničkih bolnica i to Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, dok u Republici Srpskoj posluje jedan JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Analizirajući financijsko poslovanje kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, njihove prihode i dobit u prošloj 2022. godini, najbolje rezultate ostvario je UKC RS koji ujedno ima i najveći broj zaposlenih – čak 3564, pokazuje Akta.ba analiza.

SKB Mostar

Prihod UKC RS iznosio je 303,2 milijuna KM i veći je za oko 50 milijuna KM u odnosu na godinu ranije. Povećana je i dobit u odnosu na 2021. godinu, koja je s oko 243 tisuće KM, porasla na čak 28,4 milijuna KM.

I sarajevski KCUS je zabilježio rast prihoda, te je na kraju 2022. godine iznosio 283,3 milijuna KM, dok je dobit sa 5,4 milijuna KM prošle godine pala na 1,2 milijuna KM.

Mostarski i tuzlanski klinički centri poslovali su u minusu. Ipak, vrijedno je istaknuti da je Univerzitetski klinički centar Tuzla uspio smanjiti poslovanje u minusu sa 3,1 milijun KM na 744 tisuće KM.

S druge strane, zdravstvene ustanove su i jedni od najvećih poreznih dužnika. Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, najveći dužnik među zdravstvenim ustanovama je Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 102.804.970,62 KM, zaključno sa 30.06.2023. godine. Na njen težak financijski položaj, te na postojanje značajne neizvjesnosti u pogledu njene sposobnosti da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, godinama su upozoravali i revizori. 

Za razliku od njih, iz porezne dubioze se izvlači Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Dug koji su zatekli krajem 2021. godine bio je veći od 103 milijuna KM, a do danas je smanjen za 10 milijuna KM. Podsjetimo, za funkcioniranje i nabavku prijeko potrebne opreme UKC-u Tuzla Vlada Tuzlanske županije je u proteklom razdoblju izdvojila oko 20 milijuna KM.

Rekordna su ovo ulaganja u rad i funkcioniranje jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u Federaciji, od 2009. godine, od čega bi krajnju korist trebali imati zdravstveni osiguranici.

Podsjetimo u ožujku ove godine je usvojen Program utroška za raspodjelu sredstava transfera za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH u iznosu od 75.000.000 KM. 

Odlukom Vlade FBiH za raspodjelu sredstava zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dobio je (10.000.000 KM), Univerzitetsko-klinički centar Tuzla (9.666.667 KM), te Sveučilišno-klinička bolnica Mostar (20.000.000 KM).

Svrha programa je provođenje Zakona koji ima za cilj postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova.