POSKUPLJUJU STARAČKI DOMOVI Mostarski vijećnici izglasovali povećanje, građani tvrde da već plaćaju 15 posto više

Gradsko vijeće Mostar

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara vijećnici su izglasovali povećanje cijena gradskog doma 'Centar za stara i iznemogla lica'

"Ispred sebe imate odluku o korekciji cijena u staračkom domu i mislim da je za ovo bilo davno vrijeme zbog povećanja životnih troškova. Po zakonu suglasnost na navedene cijene daje ministarstvo, a ono je to dalo, a sada pozivam i Gradsko vijeće da to isto učinit da počnemo primjenjivati odluku", kazao je u svom kratkom izlaganju Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti.

Oporba za povećanju kvalitete domova, a protiv ovakvog podizanja cijena.

"Kada govorimo o korisnicima centra, onda pričamo o umirovljenicima. Istina je da je sve poskupjelo i moramo računati na to da je mirovina 538 maraka, bez obzira na sva povišenja smatram da bi trebalo povesti računa prije svega o podizanju kvalitete usluga tih centara, pa tek onda o povišenju naknada kojima se ovim putem protivim", kazala je Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije.

Gradsko vijeće Mostar

Glas umirovljenika u gradskom vijeću smatra da oni to sebi ne mogu priuštiti.

"Ja sam gledao koliko je to poskupljenje čije je pravno utemeljenje dalo županijsko ministarstvo. Koliko znam, cijene usluga smještaja je 630 KM za pokretne korisnike u višekrevetnim sobama, odnosno 720 u jednokrevetnoj sobi, a 770 maraka za nepokretne korisnike. Svi znamo da je došlo u međuvremenu do poskupljenja hrane, lijekova i osnovnih životnih potreba, pa je ministarstvo dalo suglasnost 'Centru za stara i iznemogla lica'. Ovu odluku smatram posebno osjetljivom i slažem se s kolegicom Adelom. Ako je najmanja mirovina 530 KM, a takvih je preko 60 posto, kako takvi korisnici mogu platiti smještaj? Nekome će pokriti obitelj, ali mnogi nemaju tu opciju. Prema mom izračunu povećanje je bilo oko 120-130 maraka, što je 14 do 16 posto", istaknuo je Tomislav Primorac (HDZ BiH), najstariji član u ovom sazivu vijeća.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) sugerirao je neki vid subvencija.

"Točno je da je ovo najosjetljivija populacija, točno je da su cijene predložene na bazi povećana, ali je točno i da su mirovine povećane prošle godine. Vijećnici koji govore da neće glasovati, bolje bi bilo da izađu s prijedlogom subvencija tim kategorijama koje to ne mogu plaćati. Niti jedan umirovljenik ne može ovo sam platiti i domove plaćaju njihove obitelji. Bitno je povećati usluge i kvalitetu domova", istaknuo je u raspravi, na što mu je Adela Gosto replicirala da se prvo krene sa subvencioniranjem pa tek onda s dizanjem cijena te postavila pitanje kako je moguće potrošiti 600, 700 ili 800 maraka ako ima samo 500.

HRS-ov Silvio Bubalo tvrdi da od građa ima informacije da oni za svoje najbliže već plaćaju po ovim cijenama koje se tek danas izglasavaju.

"Meni se za ovu odluku javljala osoba koja plaća dom svom bliskom krvnom srodniku. On je donio bankovne izvatke da oni već plaćaju po ovoj novoj cijeni i ostavio mi broj centra koji sam zovnuo i oni su mi potvrdili. Dakle, po tome mi usvajamo nešto što se već plaća u praksi. On za nepokretnu osobu plaća 900 maraka, a mi glasujemo za to. Zanima me o čemu mi glasujemo zapravo?", kazao je Bubalo.

Načelnik Ćorić se osvrnuo na Bubalove riječi, ali i riječi Salema Marića o subvencioniranju.

"Ja sam to isto čuo, ali provjerit ću svakako. Nažalost, danas ravnatelj te ustanove nije s nama pa ne možemo saznati iz prve ruke. Ovo je cijena na koju je ministarstvo htjelo dati suglasnost. Je li velika cijena? Pa na ove mirovine jest, ali ja postavljam drugo pitanje: zašto su mirovine male? Ekonomska cijena smještaja je oko 1560 KM. Ovo je ispod te ekonomske cijene, a što to znači? U proračunu Grada Mostara u stavci 'starački dom' planirano je 580 tisuća maraka, to je subvencija za rad ove ustanove. Dakle, mi nju godinama sufinanciramo. Vodimo računa da u ovom staračkom domu, posebno u dijelu 'gerijatrije' najmanje je osoba iz Mostara, odnosno većina je sa strane, a ostale općine ne financiraju/sufinanciraju ovaj dom. Nije popularno za reći, ali ako ćemo planirati i dalje ovakav način rad, onda je potrebno više novca", zaključio je načelnik Odjela za društvene djelatnosti.

Gradsko vijeće Mostar

Za ovu odluku glasovalo je 18 vijećnika, suzdržanih je bilo 7, a nitko nije bio protiv što je bilo dovoljno za potrebnu većina u izglasavanju ove odredbe koja će dodatno pogoditi umirovljenike, odnosno njihove skrbnike. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.