POSKUPLJUJE STRUJA ZA DOMAĆINSTVA Jesmo li žrtve loših i nesposobnih menadžmenta?

Dalekovod struja
Ilustracija / hercegovina.info

Loše upravljanje u prethodnom razdoblju, kada je na čelu „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) bio SDA-ov Admir Andelija, i rekordni gubici u poslovanju od 140 milijuna KM prelomit će se, prema svemu sudeći, preko leđa građana.

Iz ove tvrtke potvrđeno je Avazu da će Regulatornoj komisiji za energiju (FERK) u FBiH biti upućen zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se opskrbljuju u okviru usluge javne opskrbe, što uključuje i kategoriju domaćinstava, i da je to predviđeno Planom poslovanja 2024.-2026. godina.

Konačna odluka

Radi se o povećanju, kako je precizirano ovim dokumentom, od oko 10 posto, s primjenom od 1. lipnja ove godine. Iako o konačnoj odluci u Upravi EPBiH još traju konzultacije, sama najava poskupljenja izaziva žestoke reakcije.

"Osim direktnog udara na već narušen standard građana, svako poskupljenje, posebno energenata, reflektira se na sve ostalo. Bazirajući se na iskustva iz prethodnih godina, očekujem da ovo poskupljenje dovede i do lančanog rasta cijena, od kafića, restorana, frizera, pekara i restorana, pa do proizvodnje bilo čega u državi", kaže Admir Arnautović, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Srednja Bosna” iz Travnika.

Gospodarstvo se još ranije suoilo s poskupljenjem struje, ali je, prema riječima direktora Marija Nenadića, Udruženje poslodavaca FBiH, u kontaktima s Vladom FBiH i EPBiH, taj rast cijena uspjelo zadržati u iole prihvatljivim postocima.

Kupovna moć

"Sigurno je da poslodavci nisu nezainteresirani za ovu situaciju, jer poskupljenje se direktno reflektira i na nas i naše radnike i dodatno opterećuje njihov standard. Povećanje cijene struje za građane svakako je dodatni teret za ukupan sustav. 

Time će, definitivno, pasti kupovna moć građana, a to će se, sigurno, odraziti i na kupovinu roba i usluga iz realnog sektora. Zato poslodavci i dalje mole i sugeriraju da svi sudionici sjednu i traže rješenja", ističe Nenadić.

Mi ćemo se uskoro ponovo sastati s resornim ministrom i direktorom EPBiH da vidimo što poslovna zajednica može učiniti na vrijeme da se ne bi dogodilo da sredinom ili krajem godine imamo nove šokove i nova poskupljenja struje, ne daj Bože, za gospodarstvo, navodi Nenadić.