Poskupljenje registracije za 25 KM je nezakonito

registracija vozila
Povećanje cijene registracije je zbog povećanja cijene obveznog EKO testa, koji je od 1. siječnja ove godine poskupio sa 5 KM na 30 KM. Pravilnik o povećanju cijena za EKO test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem prošle godine.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH za Dnevni avaz rečeno je da je ministar Jusko višekratno tražio razgovor sa federalnim ministrom komunikacija i prometa Lasićem.

- Na osnovu člana 219. Zakona o osnovama sigurnosti na cestama u BiH donesen je Pravilnik o tehničkim pregledima vozila i s tim u vezi Jedinstvenim cjenovnikom usluga tehničkih pregleda vozila u BiH, propisano je da se za obavljanje ispitivanja emisije ispušnih plinova (EKO test) plaća naknada u visini od 5 KM - pojasnili su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Dodali su da ministar Jusko će uputiti novi poziv za sastanak s ministrom Lasićem, na kojem će između ostalih tema razgovarati i o provođenju aktivnosti u FBiH kad je u pitanju ispitivanje emisije ispušnih plinova, te utjecaj ovog podzakonskog akta na Pravilnik donesen na nivou BiH, posebno sa aspekta odredbi o jedinstvenom cjenovniku tehničkog pregleda vozila.

Emgijad Bešlija bivši inspektor MUP-a FBiH koji se bavio prometom i bivši direktor stručne organizacije „Mervik" koja se bavila nadzorom nad radom stanica tehničkog pregleda u FBiH, kazao je da ispitivanje sastava ispušnih plinova je bilo propisano i ranijim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila, jer su stanice za tehnički pregled bile obvezne posjedovati uređaje i opremu za kontrolu sastava ispušnih plinova.

- Cijena za ovo ispitivanje bila je 5 KM. Uzimajući u obzir da je cijena novih uređaja za mjerenje između 4.000 i 5.000 eura, mislim da je to prihvatljiva cijena i da bi trebala bi ostati na tom nivou. Ovom problematikom bavio sam se kao inspektor dok je MUP FBiH imao nadležnost za nadzor nad radom istih. Poslije je to prešlo u nadležnost županijskih MUP-ova, pa onda stručne institucije Institut za privredni inženjering. Poslije se to dodatno „politički", a ne stručno razdvojilo i ne vidi se značajniji napredak u pogledu poboljšanja tehničke ispravnosti vozila, osim ekonomskog napretka osnivača „stručnih" institucija - istaknuo je Bešlija.

Eksperti za promet i tehničke preglede vozila kazali su da je ovakva odluka Ministarstva komnunikacija i prometa FBiH u potpunosti nelegalna, jer ova oblast regulirana je Zakonom o sigurnosti prometa BiH. Državni zakon je svakako stariji u pravnom smislu nad entitetskim pravilnikom koji je podzakonski akt. Posebna priča je da taj EKO test koji se sad naplaćuje 30 KM i dalje nije eliminatoran i to se opravdava lošim kvalitetom goriva, međutim kvalitet goriva i ispušni gasovi nemaju veze. Dakle ovih 30 KM što su uvedeni su obična pljačka građana FBiH jer je to mjerenje u prazno.

Na području Federacije BiH godišnje se registrira oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 milijuna KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u ovoj godini.