POSKUPIO I TOALETNI PAPIR Iz najvećeg hercegovačkog proizvođača otkrivaju nam razlog poskupljenja, ali i ima li mjesta panici

wc papir, toaletni papir, Violeta
Hercegovina.info

Svjetski proizvođači higijenske papirne konfekcije posljednjih mjeseci povećali su ili najavili povećanja svojih proizvoda za 20 do 30 posto. Među tim proizvodima, naravno, je i toaletni papir. Većina proizvođača cijene je povećala maksimalno do 30 posto. Najveći hercegovački proizvođač, grudska 'Violeta' najavila je povećanje cijena za 15 do 20 posto od 8. svibnja u Hrvatskoj, a cijene su skočile i u BiH.

Usporedbe radi, 'Violetino' pakiranje od 24 role toaletnog papira, prije vala poskupljenja osnovnih životnih potrepština, moglo se kupiti za nešto manje od 5 konvertibilnih maraka. Danas smo pak u jednom od hercegovačkih trgovačkih lanaca primijetili istaknutu cijenu od 7,10 maraka.

Iz tvrtke 'Violeta' za Hercegovina.info objašnjavaju nam poskupljenje.

"Glavni uzrok poskupljenja toaletnog papira je enormno povećanje cijena plina. Da bi se iz celuloze dobio papir, naši dobavljači sirovina koriste plin kao energent. Prirodni plin je imao trend rasta i prije rata u Ukrajini, ali je početkom rata cijena doslovno otišla u nebo. Poskupio je i do pet puta. Uz to dodatni uzrok je poskupljenje cijena celuloze pretežno prouzročeno skupljim brodskim transportom, ali i slabijim tečajem eura prema dolaru", kažu.

Sirovine su znatno 'skočile'.

"Generalno naši proizvodi su poskupjeli daleko manje od toga koliko su poskupjele sirovine. Ključne sirovine su poskupjele i do 60% od kraja prošle godine do danas. Pratimo cijene konkurencije na svim tržištima i nastojimo biti konkurentni. Inače kao odgovor na inflaciju, fokus nam je na podizanje efikasnosti unutar proizvodnje i optimizacija svih drugih procesa unutar tvrtke. Time djelomično amortiziramo utjecaj inflacije", ističu.

Zbog 'lanca', svi proizvodi tvrtke su poskupjeli.

"Kada su u pitanju poskupljenja u higijenskoj industriji tu ogroman utjecaj imaju energenti. Poskupljenje plina, sirove nafte i električne energije je utjecalo na poskupljenja svih sirovina koje koristimo za naše proizvode. Transport svih vrsta (brodski, željeznički, cestovni) je poskupio, što također utječe na ukupne troškove proizvoda. Ako govorimo o hrani ('Lasta'), zbog rata u Ukrajini cijene žitarica pa tako i brašna su poskupjele duplo u odnosu na prije rata".

Na pitanje hoće li se stabilizacijom cijena na tržištu i cijene proizvoda ove tvrtke vratiti na staro kažu:

"Vrlo je nezahvalno prognozirati što će se događati u budućnosti. Naš fokus je da osiguramo nesmetano opskrbljivanje tržišta našim proizvodima. Na cijenu nažalost trenutno vrlo malo možemo utjecati".

Poremećaj je veći nego na početku pandemije.

"Po nama ova situacija je puno izazovnija nego na početku pandemije. Tada je poremećaj bio trenutan i kratko je trajao. U ovoj situaciji nitko ne može predvidjeti do kada će trajati, a i kada bi sutra rat stao, tržišta se ne mogu oporaviti preko noći".

Što se tiče zaliha iz 'Violete' kažu da nema mjesta panici.

"Radimo sve da osiguramo zalihe sirovina i gotovih proizvoda kako bi isporuke kupcima tekle neometano. Ono što je važno istaknuti jeste da smo mi domaća tvrtka, domaća proizvodnja kojoj će domaće tržište biti prioritet te ćemo se truditi da robe na tržištu bude dovoljno i po pristupačnim cijenama. Nema mjesta panici", rekli su iz grudske tvrtke za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.