Posavski „white blues“

...sa najprometnijih ulica, jer eto, nekakav tamo, potpisan ugovor sa „Obnovom“ iz Brčkog pokazao se kao čist promašaj. Ili je „Obnova“ neodgovorna pa joj je Orašje daleko, ili je posrijedi nekakva „prijevara“ s najpovoljnijom ponudom. Ma baš me briga.Tek na radio Orašje na 88.00 MHZ javljaju da će ugovor biti raskinut ako se čišćenje ceste ne obavi kako treba. A ja navijam da se neobavi jer je sve nekako ovako prirodnije, ljepše, i Posavina. Eto i kako nekada „nered“ zna biti lijep, razmišljam.

Na graničnom prijelazu Orašje masa je traktora koji su zapriječili ulaz i izlaz iz BiH. Štrajkuju zbog neisplaćenih poticaja i tko zna još zbog čega. Žao mi ih je, ali baš me i briga, ova bjelina je tako svečana.

Slušam na radio Orašju kako je Milan Bandić u posjeti Posavini i da je danas bio u Brčkom.

Spiker kazuje:“Milan Bandić se nije mogao uspeti do spomenika palim braniteljima 108.brigade HVO-a kako bi položio vijenac, te je zbog toga izuo cipele, krenuo po snijegu do spomenika u čarapama, i na pola puta pao na leđa!“

Sad će mnogi „analizatori“ komentirati njegov čin i ukazivati na „našu“ naivnost, misliti što je to tu tako „zanimljivo i neobično“, pa Bandić je došao kupovati glasove.

Ma briga me za Bandića i za bilo koga ali njegov čin se uklapa u ovaj „posavski blues“, i opet premda je kadar SDP koji posavci „ne mirišu“ ima u njemu „nešto“.

I dalje spiker kazuje, „ali to ga nije spriječilo da svoj posao odradi do kraja“, jer kako kaže mnogi su mu u Zagrebu „prigovarali“ kada se zauzimao za Posavinu ali da je to njemu čast kao i za svaki drugi dio gdje žive Hrvati.

Hercegovac Bandić,gradonačelnik Zagreba, na leđima u Brčkom,gmiže k' spomeniku,veseo, u Posavini, u čarapama pao pred spomen obilježjem 108.brigadi HVO, sa kajkavskim narječjem, ma živio!

Neznam što je samnom,možda zato što sve ovo slušam, ja naturalizirani posavac, dok pijem hercegovačku „Blatinu“ u Posavini, sad mi tek nitko neće povjerovati jer će kazati-koje li besmislenosti i patetike!

Ali to je istina.Možda je zbog Božićnog ugođaja, možda se sve poklopilo zbog tko zna kojeg razloga, možda zbog ove sniježne idilične bjeline, zbog Božića…Ma baš me briga. Ovo je posavski blues, štrajk na vratima BiH, u legendarnom Orašju, nikad nepokorenom, Bandić u čarapama, pada pred spomenikom braniteljima HVO-a u Brčkom,“Obnova“ iz Brčkog zakazala, kojeg li samo naziva tvrtke koja nije učinkovita, ceste u kolapsu, načelnik Orašja Đuro Topić prijeti otkazivanjem ugovora „Obnovi“…

Blues, čisti bijeli posavski blues, koji je začinio Bandić,“momak“ iz SDP-a, sad neovisni kandidat, za predsjednika, hercegovac,purger,posavac, sa „kaj“ narječjem, u čarapama, na leđima u Posavini, to je to, i ova hercegovačka „Blatina“ na posavskoj ravnici-ljepotici, sniježna bjelina, čistoća, to je ono što trebamo, pa bio predsjednik RH bilo tko, bar na tren, Božić ide, tisuće želja u susret hrle…I pored svega ovdje je lijepo...u ovom dijelu Posavine, sa svim „kaj“ boysima (pa i kowboy's-ima), u svim dijelovima Posavine gdje je „bilo“ bijelo, kao snijeg, „kao mliko“…

Juraj Marić/posavski-obzor.info