POSAVINA OSTALA BEZ PULSA Zakočen veliki projekt posavskih Hrvata, svih umjetnika i Napretka

PULS Garevac

Napretkova zaklada Otvorena kuća ove godine neće održati projekt 'Posavski Umjetnički Likovni simpozij – PULS' koji je od velikog značaja za taj kraj, ali i ostatak države i regije, a kao potencijalni razlozi navode se trakavice među Napretkovim članstvom, odnosno ignorancija te manifestacije od čelnika Napretka Nikole Čiče.

Kako saznaje hercegovina.info manifestacija nije održana jer nije došlo do imenovanja novog Upravnog odbora Društva, koje je trebalo definirati projekt 'PULS 2023'. U stisci vremena interno je odlučeno da će taj projekt i ove godine voditi Slavica Mijić Lukač, no predsjednik društva Nikola Čiča nije na to reagirao i ostao je 'status quo', a Posavina, barem ove godine, bez međunarodne manifestacije koja je okupljala brojne umjetnike i zaljubljenike u kulturu u malenim posavskim mjestima.

Organizator manifestacije je 'Otvorena kuća' je zaklada HKD Napredak, a ovo bi bio jubilarni 5. umjetničko-likovni simpozij, a među članovima se može čuti i kako je predsjednik Čiča ignorirao signale iz Središnje uprave Društva u Sarajevu te da jednostavno nije bilo nikakve volje da se nešto uradi po ovom pitanju.

Posavski umjetnički likovni simpozij PULS u Garevcu | Katolička tiskovna  agencija Biskupske konferencije BiH

Ukinuta najveća Napretkova izložba

"Ovo je ogromna šteta koja je nanesena toj manifestaciji, zakladi 'Otvorena kuća', a na kraju krajeva i Napretku. Ne moram govoriti ni o šteti za Posavinu gdje je središte manifestacije bilo u Garevcu, a središte svega je susret i ljudski dijalog. Ovo je bio veliki projekt, a mislim i prvi posavski umjetničko-likovni simpozij gdje su afirmirani slikari iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske razgovarali o toj vrsti umjetnosti i stvarali. Mislim da je to najveća Napretkova izložba posljednjih godina koja je obišla najveći broj mjesta u te dvije države", kazao je za hercegovina.info Franjo Bratić, član Središnje uprave.

Štetnim potezima ovo smatra i fra Mirko Filipović, koji je također član Središnje uprave

"Ove godine nisam sudjelovao u organizaciji, pa ne znam previše o svemu jer nisam informiran. Mogu samo reći da je velika šteta da se zaustavi nešto što je vrijedno pažnje i samo po sebi vrijedno", kazao nam je Filipović.

Predsjednika HKD Napredak, Nikolu Čiču kontaktirali smo kako bi dobili preciznije informacije i razloge oko ovogodišnje manifestacije, no na to pitanje kao i hoće li se uopće održati i je li planiran neki novi termin nismo dobili povratni odgovor.

Počinje Napretkov PULS u Garevcu | Katolički tjednik

Iz Napretka su ranijih godina komentirali da, Iako je PULS-ov cilj promocija kulture te revitalizacija Bosanske Posavine, ovaj projekt ne postiže samo tu, već unaprijed određenu, temeljnu ideju. Koliko uz samu revitalizaciju ovoga područja ovaj projekt ispunjava i duše umjetnika, jasno pokazuje činjenica da se mnogi od njih vraćaju raditi u predivnoj Otvorenoj kući godinu za godinom.

PULS je prošle godine od 24. do 31. srpnja 2022. u prostoru zaklade  Otvorene kuće u Garevcu, pod umjetničkim vodstvom dr. art. Josipa Mijića. okupioveć afirmirane akademske likovne umjetnike koji su Otvorenoj kući stvarali umjetnička djela i istraživali moć umjetnosti. Tema prošlogodišnjeg simpozija je “Likovna umjetnost u digitalnom dobu“.

Uz stvaralački i istraživački dio projekta PULS-a, sudionici svake godine posjećivali su i jedno od središte hrvatske duhovnosti na širem području Bosanske Posavine. Sudionici su obišli Franjevački samostan u Tolisi i ljevaonicu umjetnina Jurkić u Donjoj Tramošnici. 

Umjetnički simpozij PULS - sedam dana umjetnosti u Garevcu - HKD Napredak

Sudionici PULS-a 2022.: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Birislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Robert Bartel iz Mostara, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Lorena Šimić iz Zagreba i Josip Mijić iz Širokog Brijega s kojima je nastavljen stvaralački niz 19 autora i autorica sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.