PORUKA SA PROSVJEDA Nećemo etničke podjele koje su skrojili zločinci i ratni profiteri

Prosvjed u Sarajevo ne damo BiH
Fena

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s udruženjima i nevladinim organizacijama, danas je na Trgu BiH u Sarajevu održao prosvjede pod nazivom 'Ne damo državu BiH' sa kojih su pored ostalog poručili da ustavna reforma kroz provođenje presuda europskog suda za ljudska prava nema alternativu, te da neće dozvoliti razgradnju države BiH.

Na skupu je istaknuto da građani BiH neće dozoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nositelja secesionističkih politika, te insistiraju na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH koji ne smije nikada i nikako biti predmet geoplotičke trgovine, piše Fena.

Zahtijevaju doslovno kažnjavanje negatora genocida i veličanje ratnih zločinaca, a od nositelja vlasti traže da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO.

Također su bili izričiti kako ne dozvoljavaju da se prigovara na euroskepticizmu dok EU 'ignorira trajno opredjeljenje za dostizanje europskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju'. Ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su, kako je rečeno, skrojili ratni zločinci i profiteri.

Neće nasjesti na jeftine trikove kandidatskog statusa, 'dok nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ovdje ostaju'.

Pozivaju na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih presuda i odluka Ustavnog suda BiH u njihovoj cjelini.

Pozivaju također na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u BiH, te od vlasti u BiH zahtijevaju beskompromisno slijeđenje puta koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulsanih u mišljenju Europske komisije, imajući u vidu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjednik Saveza paraplegičara i član inicijative građana BiH Mujo Aganović je pozvao građane da stanu u obrani BiH, da ne daju državu BiH, 'a pravda treba da bude ili jednaka za sve ili neka propadne svijet. – Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Europa'.

Također je i Azra Zornić, apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava, podsjetila da je devet godina čekala presudu Europskog suda u Strasbourgu, a kada je konačno dobila, osam godina čeka da se implementira. Mirni prosvjedi su završeni bez incidenata.