Poruka kardinala Puljića u vezi s predstojećim popisom stanovništva

...sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost u vezi s popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013. Spomenuti dopis prenosimo u cijelosti:

„Na redovnom zasjedanju BK u Banja Luci uputili smo uobičajenu poruku i kratki poziv svim vjernicima za popis stanovništva. Citiram poruku iz Priopćenja: 'Biskupi podsjećaju vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini tako i one u inozemstvu, da će od 1.do 15. listopada 2013.godine biti proveden opći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i Hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH.

...Moralna je obaveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obaveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju Hrvatskom narodu'.

Zbog toga molim sve župnike i pastoralne djelatnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost. Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj Nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj Crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti.

Molim Vas da na kraju nedjeljne Mise u obavijestima ovu poruku prenesete doslovno ili svojim riječima, ali bez ikakve politizacije", stoji u dopisu kardinala Puljića župnicima Vrhbosanske nadbiskupije koji im je zaželio blagoslovljen rad uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Izvor: ktabkbih.net