Poruka Biskupske konferencije predstavnicima hrvatskog naroda

O zaključcima s održane Biskupske konferencije govorili su kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i generalni tajnik BKBiH mons. Ivo Tomašević.

Tako je na zasjedanju BKBiH bilo riječi i o dubljoj saradnji između Katoličke crkve i Islamske zajednice radi pomirenja, mira i izgradnje aktivnijeg dijaloga.

Nadbiskup Puljić je rekao da postoji saradnja između ovih institucija, ali da je potrebno naći načine za još bolji dijalog. Tako da i znanost igra značajnu ulogu pa je u skladu s tim i potreba još bolje saradnje između Fakulteta islamskih nauka i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Na zasjedanju BKBiH također je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Kako ističu iz Biskupske konferencije trajno rješenje situacije u BiH nije moguće bez zajamčenih ljudskih prava, građanskih sloboda te osiguranog jednakopravanog statusa svim kostitutivnim narodima.

BKBiH je također pozvao sve sudionike pregovora da se u donošenju trajnog rješenja ravnaju pravdom i pravičnošću a predstavnike hrvatskog naroda podsjeća na načela Kreševske deklaracije. 

Govoreći o poziciji hrvatskog naroda, ali i drugih Puljić je rekao da svi predstavnici naroda snose odgovornost. 

Kad je riječ o hrvatskim čelnicima on je rekao da oni nisu učinili dovoljno da pozicija hrvatskog naroda bude pozitivnija.

(Fena)