PORTAL RAPORT IZNOSI NOVE DETALJE Je li Osmica preko BH Telecoma nelegalno prisluškivao oponente SDA

Osman Mehmedagić Osmica
SRNA

Šokantne informacije koje je o nelegalnom prisluškivanju OSA-e Elmedin Konaković iznio na televiziji N1 danima unatrag izazivaju dramatične reakcije.

Konaković je, ukratko, kazao da ima informacije da je OSA, u vrijeme mandata Osmana Mehmedagića Osmice, prisluškivala desetine ljudi bez potrebnih sudskih naloga te da su se koristile tzv. duple SIM kartice.

Njegove izjave su izazvale burne reakcije javnosti, ali i prozvanih prije svega Osmice ali i predsjednika SDA Bakira Izetbegović, po čijem nalogu je navodno OSA nelegalno prisluškivala oponente SDA – od političara do novinara.

I Osmica i Izetbegović su naveli da Konaković laže i da izmišlja, a kao dokaz su citirali izjavu iz Tužiteljstva BiH za RTRS u kojoj su naveli da ‘nisu upoznati da je bilo nelegalnog prisluškivanja’ piše Raport.

Arhiva (polu)prazna

No, što je pozadina cijele priče i ima li utemljenje? Portal Raport tvrdi da ima nove detalje u ovoj priči.

Prema njihovim  informacijama upravo je cijela priča krenula kada je Tužiteljstvo BiH od OSA-e zatražilo određene informacije o predmetima koji su prolazili kroz ovu agenciju u vrijeme kada je direktor bio Osmica.

Ulazak u arhivu otkrio je da određene dokumentacije nedostaje i to upravo u predmetima na kojima su bile primjenjivanje posebne istražne mjere koje podrazumijevaju prisluškivanje tvrdi Raport.

U arhivi je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužiteljstvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to odnosno naloge koji su potrebni – u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

S obzirom na to da je Osmica poznat po brojnim zloupotrebama logičan slijed je zaključak da se radi o prisluškivanjima koje nisu imala zakonsko uporište i da su rađena za stranačke i potrebe bračnog para Izetbegović, tvrdi Raport u svom tekstu.

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen. Iako se radi o redovnoj i normalnoj proceduri u OSA-i, sumnjiv je datum na koji se to uradilo. Sad je jasno da dio važne dokumentacije nedostaje – normalno je povezati dvije stvari piše Raport.

Upravo zbog toga je i logičan odgovor Tužiteljstva BiH da ne znaju  je li bilo nelegalnog prisluškivanja jer samo na osnovu toga što dokumentacija nedostaje – to nije moguće van svake sumnje i dokazati. Ali to ne znači da toga nije bilo.

A, to bi se moglo lakše dokazati kada se konačno promijeni uprava BH Telecoma.

Američka vlada već je kroz sankcije SDA-ovom Asimu Sarajliću navela da je ova stranka koristila BH Telecom kako bi prisluškivali oponente stranke i tadašnjeg režima na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Konaković je izjavio da su korištene duple SIM kartice, a prema saznanjima Raporta to je bio glavni modus operandi paraobavještajne službe SDA.

Te duple SIM kartice može izdati uglavnom samo BH Telecom. One su u suštini kopija targetirane SIM kartice i kroz nju se mogu učitavati sve SMS poruke, pozivi i sve ostalo što prolazi kroz originalnu SIM karticu.

Tko je glavni operativac u BH Telecomu?

Mediji su već kao glavnog operativca označili Nadira Zlatara, čovjeka bliskog obitelji Izetbegović. On je već ranije bio na svojevrsnoj ‘crnoj listi’ zapadnih obavještajnih službi, ali SDA ga je uprkos tome instalirala u službu BH Telecoma koja je ključna za suradnju sa OSA-om u poslovima prisluškivanja. Sve je naravno tehnički omogućio generalni direktor kompanije Sedin Kahriman koji je i šef Županijskog odbora SDA Sarajevo, tvrdi Raport.

Upravo zbog toga vrlo je važno što prije promijeniti upravu BH Telecoma kako bi se detaljno ušlo u procese koji su se vodili, a posebno ispitati sve zaposlenike koji su radili u sektorima koji su ključni za obavještajne poslove.

No, s obzirom na reakcije koje stižu iz SDA, i činjenici da se o svemu oglasio i sam bivši direktor OSA Osman Mehmedagić te njegov šef Bakir Izetbegović očito su jako sigurni u to da su dokaze o svojim djelima uspješno uništili ili sakrili navodi se u tekstu portala Raport.