Porezna uprava u veljači izrekla kazne od pola milijuna maraka, zatekli 113 neprijavljenih radnika

Porezna uprava u veljači izrekla kazne od pola milijuna maraka, zatekli 113 neprijavljenih radnika
Marke konvertibilne marke novac

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u veljači ove godine izvršili su 529 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku djelatnost, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva i druge uslužne djelatnosti. 

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima i zapošljavanja radnika 'na crno'.

"U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave zatekli su 849 prijavljenih radnika i otkrili 113 neprijavljenih radnika,104 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 34 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa", navode iz Porezne uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su 84 objekta i u 268 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 584.700 KM.

Porezna uprava, kako se navodi u priopćenju za javnost, nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom razdoblju i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.