FOTO  Pored službene ploče poginulim novinarima, neslužbena ploča da su poginuli od „ustaške granate“

Kordić talijanski novinari ploča

Nemala neugodnost zatekla je danas veleposlanika Italije i mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, koji su željeli odati počast poginulim talijanskim novinarima, no pored službene ploče postavljena je još jedna. Ona je tu već neko vrijeme, no gosti iz Italije i gradonačelnik za nju nisu znali.  

„Na ovome mjestu od ustaške granate nevino nastradaše 28. 1. 1994. talijanski novinari Marco Luchetta, Ota Alessandro, D'Angelo Dario“, navodi se na obilježju koje poptisuju 'građani slobodnog Mostara'.

Na onoj službenoj stoji posve korektan natpis.

„U znak sjećanja na talijanske novinare Marca Luchettu, Alessandara Sašu, Daria D'Angela pale na ovom mjestu 28. siječnja 1994. kao nevine žrtve rata kojeg su željeli shvatiti i zabilježiti sa hrabrošću i ljubavlju. Neka njihove žrtve budu opomena u korist mira i tolerancije“, piše na talijanskom i hrvatskom jeziku. 

Kako saznajemo Italija će službeno tražiti uklanjanje neslužbene ploče, a ni sam gradonačelnik Kordić ne bi došao položiti vijenac da je znao za sporednu, provokativnu ploču. I od ovog, posve običnog događaja pojedinci su napravili skandal.

Cvijeće pred spomen obilježjem položili su predstavnici veleposlanstva Italije, Grada Mostara, misije OSCE, te udruženja 'Kuća otvorenog srca' iz Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.