PORAŽAVAJUĆE BROJKE U HNŽ Manje učenika na ukupnoj razini nego prošle godine

Škola
hercegovina.info

U HNŽ-u u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je nešto više od 23 tisuće učenika.

Tim povodom u Šestoj osnovnoj školi u Mostaru održana je prigodna manifestacija na kojoj je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović zaželio sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Poručio je kako je sve spremno za početak nastave i da su za sve osnovce osigurani besplatni udžbenici.

Po njegovim riječima, na ukupnoj razini broj učenika u toj županiji smanjen je za 210.

"U HNŽ-u u prve razrede osnovnih škola upisana su 42 učenika manje nego u prošloj godini, dok je u prve razrede srednjih škola upisano 69 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Na ukupnoj razini broj učenika je smanjen za 210. To je jedna poražavajuća okolnost, ali ja se nadam da će u narednom razdoblju biti bolje generacije", kazao je ministar u izjavi za novinare.

Dodao je kako su u osnovnim školama ukupno 16 304 učenika te da je u prve razrede osnovnih škola upisano 1717 učenika, prenosi Fena.

U srednjim školama u HNŽ-u je, kaže ministar, 6781 učenik, dok je u prve razrede tih škola upisan 1821 učenik.

Govoreći o stanju u područnim školama, Hadžović kaže kako u manje naseljenim mjestima ima određenih problema, ali da Vlada HNŽ pokušava održati te škole sve dok u njima ima učenika, kako se ne bi dogodilo da dijete koje je, recimo, prvi razred putuje po 10 ili 15 kilometara do centralne škole.

Potvrdio je i kako se čeka suglasnost Zavoda za školstvo za nove pedagoške standarde.

"Kroz te standarde smo definirali rad pedagoga i psihologa, kao i logopeda, socijalnog radnika, edukatora i svih onih potrebnih zanimanja u školama, u zavisnosti od škole. Bitno je da se pravi pedagoško-psihološki profil djeteta, da se sa svakim djetetom priča, da se sa svakim djetetom provede jedan razgovor koji je vrlo bitan za samo dijete, zatim s roditeljima, s nastavnicima te da se na jedan način sklopi slika o djetetu od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole i taj bi dosje putovao zajedno s djetetom", naglasio je ministar.