POPLAVE U HRVATSKOJ Sela odsječena, prometnice zatvorene, vodeni val ide prema Karlovcu

poplave Brod Krupa Hrvatska
HRT

Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu, javlja HRT.

Karlovačkom se području približava vodni val s gornjeg toka rijeke Kupe, u Gorskom Kotaru, gdje su ponegdje još u petak uvedene mjere izvanrednog stanja, te je karlovački Stožer Civilne zaštite počeo pripreme za redovite mjere obrane od poplava i pozvao građane na oprez.

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je mjerila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu u jutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio poduzeti pripreme za redovite mjere obrane od poplave, te su se operativne snage Civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažirale na punjenju dodatnih broja vreća s pjeskom koje će se podijeliti mjesnim odborima koji su izravno izloženi povećanom vodostaju rijeka.

Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima kako je važno da prate izvješća jer je vrlo vjerojatno da će doći do prekida prometa na pojedinim cestama.

Vrhunac u nedjelju oko 21 sat

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, preći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Iako do izlijevanja rijeka u Karlovcu do sada nije došlo, problema ima, kiša, ponegdje i s izraženijim pljuskovima uzrokovala je bujične i urbane poplave, a dodatni je problem što su u Karlovcu na mnogo mjesta iskopi za gradnju mreže kanalizacijske odvodnje i za rekonstrukciju vrelovoda.

Zbog obilnih oborina na gornjem toku rijeke Kupe u Karlovačkoj županiji došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja. Zbog nastalog stanja, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga iz Međimurske županije u ovu županiju sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Također, izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo ovu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.  

"Situacija je bolja, barem što se vodostaja Kupe tiče ovdje u kupskoj dolini, voda je pala za nekih 50-ak centimetara. Cesta je prema Brod Moravicama prohodnija, ali na stranicama HAK-a i dalje stoji obavijest da je cesta zatvorena. Ima pijeska i granja koje je rijeka nanijela, istaknula je u javljanju u Studiju 4 reporterka Dajana Kruneš. 

"Vodni val seli nizvodno"


Kakva je situacija za Hrvatski radio otkrio je i Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

"Vodni val se seli nizvodno. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva, dok se vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava. Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima, teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca" Gradac, Vodostaj, Kobilić, Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje. 

Apokaliptični prizori u Brodu na Kupi
 

U Brodu na Kupi, apokaliptični prizori.

"Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio, govori jedan od vlasnika automobila. Gospodinu Stanku poplavljeno je dvorište i pomoćni objekti. Nada se da voda neće ući u kuću. "Znači od dva sata se dignula 40 cm, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi.

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja.

"Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije, kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar za HRT.

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

"Prije jedno dva, tri sata još je djelovalo obećavajuće, ali sad odjednom se počela voda dizati. S vatrogascima i djelatnicima muzeja smo stavili ovdje vreće".

Sve su službe na terenu. Djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je to potrebno.

"U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i, recimo, ovdje je najviše možda i stradao ogrjev, i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica i lijekova za sada nemaju nikakvih potreba", ističe ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.

"Uvijek treba pričekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno, posebno za vrijeme kiše, jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu", kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prognoze za noćas i sutra nikomu ne idu u prilog. U Karlovcu se vrh vodenog vala očekuje u noći sa subote na nedjelju.