Popis stanovništva ključna stvar za Hrvate i njihovu konstitutivnost

Za predstojeći popis u BiH je otiskano pet milijuna popisnica, svi materijali su otiskani na tri jezika i dva pisma, a popisivači će sa sobom nositi i oglednu knjigu s jezicima nacionalnih manjina ako se neki od pripadnika nacionalne manjine želi izjasniti na svom jeziku. Tijekom popisa nitko nema pravo da bude prisutan, osim samog popisivača, a popisivači su se obvezali da će sve podatke čuvati kao službenu tajnu. Od danas Agencija za statistiku BiH aktivirat će Call centar preko kojeg će građani moći dobiti sve važne podatke o popisu stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. listopada ove godine, ali i iznijeti primjedbe. Centar će se nalaziti u zgradi Agencije u Sarajevu.

Moralna obveza

Za Hrvate je popis stanovništva ključna stvar za njihovu budućnost kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Na to već duže vrijeme apeliraju brojne hrvatske udruge, kako iz dijaspore, tako i domaće. Isto tako Hrvatski narodni sabor pozvao je sve Hrvate da se odazovu popisu, hrvatske stranke, HDZ Republike Hrvatske, tamošnji dužnosnici. Dakako i Katolička crkva je u nekoliko navrata uputila apel kao i Biskupska konferencija BiH, da je moralna obveza svakog katolika javno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom. Kardinal Vinko Puljić još je krajem kolovoza pozvao župnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno obavili građansku dužnost pri popisu stanovništva BiH.

Poruka kardinala

Kardinal Vinko Puljić uputio je dopis župnicima Vrhbosanske nadbiskupije kojim ih potiče da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost pri popisu stanovništva BiH. Podsjećajući i da su biskupi uputili poruku i sličan poziv vjernicima, kardinal Puljić napominje da se radi o vrlo važnom događaju koji će, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju, nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini. Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj crkvi i svome narodu - naglašava kardinal Puljić. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti. Kardinal je ponovio da je moralna obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakog katoličkog vjernika.

VLM