Ponovni zahtjevi za promjenu Daytonskog sporazuma

karta bih i hrvatske
Otkako je okončan rat u Bosni i Hercegovini, stalni su zahtjevi za promjenu Daytonskog sporazuma i preustroj koji bi ispravio brojne nepravde s kojima se suočavaju pripadnici manjinskih naroda u većinskim sredinama.


U Republici Srpskoj Hrvati su gotovo izbrisani sa stoljetnih ognjišta, njihov povratak je gotovo simboličan, a na jednakoj su razini nacionalna i politička prava, piše Večernji list BiH.


Zajednica općina ili županija
U sličnom su položaju i Hrvati u središnjim dijelovima BiH gdje su u manjini u odnosu na brojnije Bošnjake. 
Istodobno se Srbe u Federaciji BiH gurnulo na margine zbivanja te se njihovim političkim predstavljanjem uglavnom manipulira. Sličan problem doživljavaju i Bošnjaci na području RS-a, ali i u dijelu Federacije BiH gdje su Hrvati u većini.
"Srbima u federalnim općinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac godinama se uskraćuju osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih općina ili srpske županije u Federaciji BiH", poručio je izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta. Pozvao je nositelje najviših dužnosti u Republici Srpskoj i Srbiji i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu inicijativu za formiranje zajednice tih srpskih općina, ističući da srpski narod tu nema nikakvih prava i mogućnosti živjeti. "Predstavnici srpskog naroda godinama upućuju na probleme i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava u ovim općinama. Krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih općina ili srpske županije u FBiH, u suprotnom nas u dogledno vrijeme neće biti na ovim prostorima", rekao je Marčeta za Srnu. Podsjetio je kako je i iz popisa stanovništva vidljivo da Srba gotovo i nema u FBiH. "Infrastruktura u srpskim povratničkim općinama je uništena, gospodarskih subjekata nema, srpskoj djeci uskraćeno je pravo na nacionalnu skupinu predmeta, a županijske i institucije FBiH uopće ne pomažu, niti žele riješiti probleme. To je surova stvarnost, zbog čega će Srbi napustiti vjekovna ognjišta", kaže Marčeta.
Pokretači reforme
Podsjetio da su Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac bili slobodarske općine u kojima su poštivana prava svih, za razliku od današnjeg vremena. "Drvar je bio jedan od tri slobodna grada 1941. godine na prostoru tadašnje Jugoslavije. Sada na području ove općine, ali i ostalih srpskih povratničkih općina nema slobode i prava za srpski narod", naglasio je Marčeta te ponovio da je za navedene općine značajno što im Srbija financijski pomaže. "Sredstva koja smo dobili iz Srbije su značajna, ali se mora naći trajno rješenje za srpski narod", zaključio je Marčeta. Ovaj zahtjev koji su uputili srpski predstavnici mogao bi biti okidač za druge veće promjene koje bi dovele do ispravljanja nepravdi i normaliziranja odnosa u zemlji koja je opterećena i stalnim guranjem problema pod tepih.