PONIŠTENA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Unicredit banka ne mora isplatiti 256 milijuna tvrtki 'Bitminer Factory'

uni credit, prevara, unicredit banka, radna mjesta, UniCredit, Banja luka, rudarenje

Unicredit banka neće morati platiti 256 milijuna maraka tvrtki “Bitminer Factory” koja se bavila rudarenjem kriptovaluta zbog gašenja poslovnog računa, saznaje portal CAPITAL.

Naime, Viši gospodarski sud preinačio je prvostupanjsku presudu Okružnog gospodarskog suda u Banjoj Luci iz prosinca 2021. godine.

“Žalbe tužene se uvažavaju te se ista prvostupanjska presuda preinačava tako što se odbija tužbeni zahtjev tužitelja da se tužena obaveže na ime naknade da isplati 256 milijuna KM”, stoji u presudi.

Presuda je donesena 31. siječnja ove godine od strane Snježane Romčević Tadić, kao predsjedavajuće sudskog vijeća, a pored nje odlučivali su i suci Drago Turkeš i Nataša Bošković.

Podsjećamo, prema prvostupanjskoj presudi, a o kojoj je upravo CAPITAL prvi pisao kao i o cijelom ovom sporu, “Unicredit banka” Banja Luka poduzeću “Bitminer Factory” trebala je platiti 256 milijuna maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezanog za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

uni credit, prevara, unicredit banka, radna mjesta, UniCredit, Banja luka, rudarenje

“Bitminer” je preko računa skupljao novac za svoje projekte, do momenta dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje s poduzećima u oblasti kriptovaluta.

Sud je u presudi naveo kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos s takvim klijentima.