"POMOĆ" HRVATIMA Hrvati lagano nestaju, no i dalje najviše za opanke, gusle, diple i tambure...

Hrvatska zastava
Freepik

Prema crkvenim podacima koje je objavila Biskupska konferencija Bosne i Hercegovina u zadnjih pet godina nestalo je dodatnih 60 tisuća katolika iz BiH, što bi bilo pola Mostara, ili dva Široka Brijega, kako smo i objavili.

Međutim, pomoć Republike Hrvatske Hrvatima u BiH i dalje uglavnom nije usmjerena na projekte koji bi jamčili koje radno mjesto više, pa će na tisuće kuna otići ponovno na gusle, diple i ostale kulturno-umjetničke aktivnosti, obnovu crkava i sve praznijih škola. U konačnici, kada brojke budu još poraznije, imati ćemo na što dipliti, gusliti i u čemu kolo igrati, ako nam se bude igralo.

Ruku na srce treba reći da su "prošli" i neki projekti iz kojih bi se moglo zaključiti da bi mogli uroditi konkretnim primanjima za neku obitelj, poput jednog "Stočarstvom do održivog povratka". Tu je još i jedan projekt iz kojeg će nići jedna mini solarna elektrana, a sve ostalo se manje-više svodi na socijalna davanja ili podršku kulturno-umjetničkim društvima ili projektima vezanim uz baštinu. 

"Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu, objavili su na službenim stranicama. 

Temeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoći ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske", naveli su iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Navode da je središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zaprimio 600 prijava u kategorijama: neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci. Evo tko su sretni dobitnici.