POMOĆ EUROPSKE UNIJE Poznato kada građani mogu očekivati novac na svojim računima

novac KM
Ilustracija

Dugo najavljivana, pripremana, brojnim nedoumicama praćena pomoć iz sredstava EU za energetski siromašna domaćinstva u FBiH krajem narednog tjedna trebala bi biti uplaćena na račune općina i gradova. 

Prema riječima federalnog ministra Adnana Delića, rok za podnošenje prigovora na preliminarnu listu korisnika, na kojoj se nalazi 152.488 domaćinstava s više od 400.000 osoba, istekao je 12. prosinca.

''Pristiglo nam je nešto manje od 5.000 prigovora, a u ova tri dana naš tim je obradio oko 2.800 prigovora. Oko 2.000 preostalih prigovora naši ljudi radit će tijekom vikenda kako bismo početkom sljedećeg tjedna imali završen unos svih prigovora'' kazao je Delić u videoporuci s odgovorima na najčešća pitanja građana, prenosi Avaz.

On je dodao kako se istovremeno pripremaju materijali za Vladu FBiH i jedinice lokalne samouprave, kako bi kompletan posao bio završen tijekom sljedećeg tjedna.

''Privodimo kraju ovaj posao i očekujemo da ćemo na kraju sljedećeg tjedna moći pustiti sredstva prema općinama i gradovima i nadamo se da će općine i gradovi sredstva prema krajnjim korisnicima pustiti do kraja ove godine'', naglasio je Delić.

Četiri kategorije

U brojnim pitanjima upućenim na adresu Ministarstva građani ukazuju i na nepravdu te selekciju korisnika, jer će pomoć dobiti četiri kategorije stanovništva, a ostale ne.

''Ja vam tvrdim da u mojim džepovima nema ništa osim moje plaće. Istina je da su programom prepoznate četiri kategorije iz sustava socijalne zaštite i da je u tim kategorijama, prema preliminarnim rezultatima, 152.488 domaćinstava, odnosno više od 400.000 onih koji su u zoni energetskog siromaštva. Jasno nam je da je to veliki i zabrinjavajući broj, kao što nam je jasno da možda još isto ovoliko ima onih koji nisu obuhvaćeni ovom pomoći. Nažalost, nismo mogli obuhvatiti sve koji su u potrebi jer smo, uz donaciju sredstava, dobili i kriterije koje smo morali ispoštovati i mi smo ih ispoštovali'', odgovara Delić.