Poljoprivrednici najavljuju blokade granica, razočarani bošnjačkim ministrima

Poljoprivrednici najavljuju blokade granica, razočarani bošnjačkim ministrima
Ilustracija

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara koji su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda podrijetlom iz zemalja članica Europske unije.

"Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija. Razočarani smo, pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", navode u priopćenju.

Kako najavljuju, narednih dana održat će se izvanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o daljnjim koracima.

"Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. veljače naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i prosvjede ispred zgrade Vijeća ministara", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.