Poljoprivrednici najavili blokadu države: "Štiti se uvoznički lobi koji financira političke stranke"

Poljoprivreda polje traktor
Ilustracija

Udruge poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti točka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

"Poznato nam je da je prošlog tjedna kolegij Vijeća ministara odbio raspravu na tu temu. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju štiti uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti Vijeće ministara i javnost na naš osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi.

U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plaće, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – financijera političkih stranaka", kažu poljoprivrednici.

"Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sosobnoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda. Bili smo više nego strpljivi, uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara. Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao „rade svoj posao“ a drugi kao opstruiraju, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji. Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovotjedne sjednice Vijeća ministara", stoji u pismu koje potpisuju Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Udruženje poljoprivrednika FBiH, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH te Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.